Madrid i Rabat pacten retornar els migrants

La Guàrdia Civil recupera un cos molt a prop de la platja d’El Tarajal

3 min
Cua de migrants d’origen marroquí que ahir intentaven tornar voluntàriament al seu país des de Ceuta.

Enviats especials a CeutaFent el camí en sentit contrari al que va emprendre dilluns, el Rachid, un noi marroquí de 17 anys, esperava ahir a la llarga cua a la frontera entre Ceuta i el Marroc per tornar al país pel seu propi peu, després de comprovar que no podran continuar el seu viatge cap a Europa. Derrotat, el noi mirava a terra i feia que no amb el cap: “Ens han enganyat”. Una tanqueta de l’exèrcit espanyol, que ha assumit el control dels accessos a Ceuta, passava per davant de la fila, amb els soldats cantant en senyal de victòria. Els guanyadors en la guerra contra els pobres.

Desenes de persones proven de tornar al Marroc pel pas fronterer de Ceuta

Espanya i el Marroc han acordat el retorn de tots els adults que han entrat des de dilluns a Ceuta, nedant o a peu, en una decisió que tanca la crisi entre els dos països, almenys per ara. Uns tornen voluntàriament i altres obligats per la policia. Aquestes devolucions s’estan fent de manera exprés, per acord entre els dos països, i vulnerant la legalitat internacional, ja que els afectats no tenen assistència d’un advocat que els informi dels seus drets o d’un intèrpret per explicar si han fugit de situacions de persecució o d’una guerra i demanar protecció internacional, si és el cas. En el cas dels menors, les autoritats espanyoles asseguren que es treballa perquè siguin retornats a les seves famílies.

Un cos dut per l’aigua

A tocar de la frontera per on ahir es practicaven les devolucions, el drama continuava a la platja d’El Tarajal: l’aigua va portar gairebé fins a la sorra el cos sense vida d’un home jove, que es creu que podria ser una dels milers de persones que van intentar arribar nedant els últims dies a l’enclavament espanyol del nord del Marroc. La Guàrdia Civil va retirar el cadàver entre un núvol d’informadors que han passat aquests dies cobrint en directe, en aquest punt, els episodis de la crisi. A l’espera que l’autòpsia confirmi la data de la mort, seria la segona víctima mortal d’aquest episodi, després que un home s’ofegués dilluns.

Retirada d'un cos trobat a la platja del Tarajal de Ceuta, al costat de la frontera espanyola amb el Marroc

A Ceuta, la policia ha intensificat la pressió i ahir hi havia batudes coordinades de la Policia Local, la Nacional i la Guàrdia Civil que pentinaven els carrers per detenir els migrants i retornar-los. Segons informa el diari El País citant fonts de la Delegació del govern espanyol, 400 persones van ser detingudes ahir i retornades al Marroc.

Impacte intern

El ministre d’Exteriors marroquí, Nasser Burita, va parlar ahir mateix per primer cop des que va començar la crisi carregant contra Madrid i va assegurar que “la veritable causa d’aquesta crisi és l’entrada del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en territori espanyol”. Va afegir que l’ambaixadora del seu país no tornarà a Madrid fins que Brahim Ghali no en sigui expulsat.

Però la crisi també ha tingut un impacte intern, ja que milers de marroquins han vist com Rabat ha utilitzat els seus fills i filles per a les seves disputes diplomàtiques, animant-los a travessar la frontera per pressionar Madrid. “¿Així tracta un rei els seus súbdits? ¿Hem de passar per tota aquesta humiliació a la frontera espanyola? Tant de bo tothom pugui marxar i els ministres, el rei i la seva colla es quedin sols en aquest país, que només ens dona misèria”, deia indignada una dona -molt valenta o molt inconscient- davant les càmeres d’una televisió de Tànger

stats