Societat 13/05/2014

Adéu als malsons

Un equip d'investigadors de diferents universitats ha descobert un mecanisme que permet controlar els somnis

Ara
1 min

BarcelonaSembla ciència-ficció però és, ja, una realitat. Un equip d'investigadors de diferents universitats alemanyes i dels Estats Units ha descobert un mecanisme que permet evitar els malsons. La clau està en l'electricitat. Un corrent elèctric aplicat mentre dormim ens manté en un estat de relativa consciència. Seguim dormint, però estem prou conscients per controlar què somiem. Segons els investigadors, gràcies al seu descobriment qualsevol persona pot adonar-se que està somiant i decidir què passa en el seu somni.

Els científics, liderats per Ursula Voss, de la Universitat Goethe de Frankfurt, apliquen un feble corrent elèctric altern un cop la persona fa tres minuts que ha entrat en la fase REM del son. L'estimulació cerebral se centra de forma específica en les regions frontal i temporal. Un cop acabat l'experiment, els participants van afirmar que havien sigut conscients en tot moment que estaven somiant, que havien controlat el que passava en el somni i que havien somiat en tercera persona. Controlant el somni, els participants en l'experiment havien fet fugir agressors i evitat accidents.

El que els investigadors afirmen haver aconseguit és induir "somnis lúcids", un estadi intermedi entre dos nivells de consciència: estar desperts, amb la seva capacitat per pensar de manera abstracta, i dormir en fase REM, vinculada només al present, sense accés a les memòries del passat o anticipar esdeveniments futurs.

stats