SALUT
Societat 08/01/2011

"No té sentit que una llei per reduir el nombre de fumadors permeti la venda de tabac per unitats"

Entrevista a Manel Santinyà, epidemiòleg que lidera la comissió 'Hospitals sense fum' de l'Hospital Clínic de Barcelona. Creu que "per primer cop es defensen els drets dels no fumadors" amb la nova llei antitabac. Tanmateix troba llacunes en la norma. Recorda que cada cigarreta conté 4.000 substàncies cancerígines, inclòs el cianur

Acn
1 min
El doctor Manel Santinyà, coordinador de la comissió 'Hospitals sense fum' del Clínic de Barcelona.

BarcelonaEl doctor Manel Santinyà lidera la comissió Hospitals sense fum de l'Hospital Clínic de Barcelona. Defensa les lleis restrictives contra el tabac perquè "han funcionat sempre". No creu que expulsar els fumadors dels llocs públics sigui atemptar contra els seus drets. Ho argumenta amb fonaments científics: "El fum d'una cigarreta conté 4.000 substàncies cancerígenes i si el respira un no fumador també posa en risc la seva salut".

Per Santinyà, "per primera vegada es defensen els drets dels no fumadors, exposats des de sempre al fum tòxic que expulsen les cigarretes que fins ara els envoltaven". Tanmateix, critica la llei impulsada pel ministeri de Sanitat i aprovada al Parlament espanyol perquè té mancances. "No té cap sentit que una llei que pretén reduir el nombre de fumadors possibiliti l'augment de punts de venda de tabac, o que permeti la venda de tabac per unitats. Honestament, resulta incomprensible", alerta.

Tot i això, insisteix a defensar la nova llei perquè "sempre s'ha demostrat que una llei restrictiva aconsegueix reduir el nombre de fumadors". Malgrat tot, admet que encara caldrà esperar uns anys per veure els efectes positius en la salut de les persones.

stats