Societat 20/01/2018

Centenars de veïns demanen la unió del tramvia per la Diagonal

Dues marxes des dels extrems d'on ara arriba el tramvia confluiran a la plaça Verdaguer

Thais Gutiérrez
2 min
Dos tramvies de cartró s'han trobat simbòlicament a la plaça Mossèn Jacint Verdaguer entre els aplaudiments dels manifestants

BarcelonaCentenars de persones han recorregut l'avinguda Diagonal de Barcelona aquest dissabte al matí per demanar la unió dels dos tramvies de Barcelona per aquest punt. Els manifestants han organitzat dues marxes que han sortit simultàniament a les 11.00 des de la plaça de les Glòries i la plaça Francesc Macià –els dos extrems on ara arriba el tramvia– i s'han acabat trobant al cap d'una hora a la plaça Mossèn Jacint Verdaguer. La mobilització, convocada per diverses entitats veïnals, sindicals i ecologistes, portava lema "Prou bloqueig polític, unim els tramvies".

La mobilització arriba després que aquesta setmana el PDECat forcés Colau a retirar la partida de 401.000 euros per a la redacció del projecte d'unió dels tramvies –una aposta del govern dels comuns– prevista en els pressupostos d'aquest any, a canvi d'abstenir-se en la votació dels comptes. Susana Pascual, portaveu de la plataforma Units pel Tramvia, ha qualificat de "cop molt dur" la decisió de Colau.

Un dels instants de la mobilització

Les dues marxes s'han trobat enmig d'aplaudiments a la plaça Mossèn Jacint Verdaguer, on dos tramvies de cartró han simbolitzat la trobada. Les entitats reclamen a tots els grups municipals de Barcelona que votin a favor de la connexió de tramvies per la Diagonal, que està planificada, diuen, des del 2001, al Pla Director d'Infraestructures.

Compromís de l'executiu municipal

La portaveu de la plataforma Units pel Tramvia ha demanat als polítics que "deixin d'utilitzar temes importants per a la ciutadania i vagin més enllà dels interessos polítics". Tot i la decisió de Colau, des de la plataforma Units pel Tram confien que "es podrà avançar en aquest projecte durant aquesta legislatura". Alguns dels motius pels quals demanen la connexió és perquè asseguren que reduirà la contaminació, connectarà millor el Baix Llobregat amb Barcelona, alliberarà la Diagonal de la pressió de vehicles que pateix actualment i és, diuen, l'opció més barata.

Un dels extrems de la marxa que ha sortit de la plaça de les Glòries

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha assistit a la manifestació i ha destacat que tot i la decisió de retirar el pressupost pel projecte de connexió dels tramvies, "estem compromesos a tirar-lo endavant". L'executiu municipal confia a arribar a un consens polític en el marc de la comissió específica del tramvia i argumenta que, si és així, podria aprovar la partida pel projecte d'estudi amb un crèdit d'urgència.

Sanz ha reconegut que ara necessiten més grups a favor i ha fet una crida a la resta de formacions polítiques a sumar-se al projecte. També ha destacat que li agradaria saber quin és el posicionament d'ERC, la CUP i Ciutadans en aquest tema. Segons la tinent d'alcalde, "només que ERC s'hi posicionés a favor podríem tirar endavant aquest projecte". En aquest cas, ha explicat, "el pressupost s'hauria d'aprovar al plenari i requeriria una modificació pressupostària".

stats