Societat 23/06/2017

Marea Blanca es concentra contra l'avantprojecte de llei de Comín

Segons la plataforma, el text donarà més cobertura legal "a les irregularitats i les trampes de l'actual model sanitari"

Efe
2 min

BarcelonaMarea Blanca de Catalunya ha iniciat aquest divendres una sèrie de mobilitzacions amb les quals vol denunciar l'avantprojecte de llei del conseller de Salut, Antoni Comín. La norma pretén impulsar noves fórmules de gestió a càrrec del Servei Català de Salut. La primera acció de la plataforma ha consistit en una concentració davant l'Hospital Clínic de Barcelona, en què diferents representants han cremat fulls de paper amb el text de l'avantprojecte.

Segons Marea Blanca, amb aquest text, que denominen "llei Comín", el conseller de Salut vol donar més cobertura legal "a les irregularitats i a les trampes de l'actual model sanitari català".

Unes quaranta persones de diverses entitats que defensen el sistema de salut públic han secundat aquesta primera concentració, en la qual també han participat els diputats de Podem del Parlament de Catalunya Albano Dante Fachin, i del Congrés Marta Sibina.

El metge Toni Barberà, de l'organització Dempeus per la Salut Pública, ha considerat que l'avantprojecte parla d'economia social però s'ha elaborat sense "participació social". Per la seva banda, Trini Cuesta, de la plataforma PAICAM, ha denunciat que amb el nou text legal el departament de Salut podrà contractar encara més empreses externes als serveis públics de salut i ha demanat que es deixi "fora la mercantilització de la sanitat pública".

També s'ha mostrat contrària a aquest avantprojecte una representant de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, que ja ha enviat una carta deplorant la falta de participació dels usuaris en el mateix.

Antonio López, representant de Marea Blanca al Vallès Oriental, ha anunciat que es treballarà per presentar mocions als ajuntaments catalans en contra de l'avantprojecte i a favor de la seva retirada, a més de proposar la constitució d'una taula per definir un model de sanitat pública "cent per cent".

Marea Blanca també vol que els grups polítics del Parlament mostrin la seva oposició "a aquest model mercantil de salut, amb el qual, en poc temps, haurem de tornar a pagar cada vegada més serveis sanitaris que deixaran de ser atesos i garantits públicament", s'assegura en un comunicat d'aquesta organització.

El govern català va aprovar el dia 20 la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei, amb el qual el departament de Salut transposarà les directives europees 2014/23/UE i 2014/24/UE en la regulació de les fórmules de gestió no sotmeses a processos de contractació pública. Segons l'executiu, aquestes directives són d'obligada adaptació per part dels Estats membres "i donen especial importància a garantir la qualitat, l'accessibilitat i la continuïtat quan es tracta de serveis a les persones".

En l'àmbit de la concertació, l'avantprojecte preveu que el CatSalut només podrà establir concerts sanitaris amb entitats privades sense afany de lucre o amb entitats d'economia social.

stats