Societat 22/05/2018

Mascarell es podria presentar a les primàries sobiranistes de Barcelona

El polític avisa que cal un discurs social per guanyar l'alcaldia de la ciutat des de l'independentisme

Jordi Mumbrú
2 min
Mascarell, aquest dimarts al vespre en la seva conferència a l'Ateneu

BarcelonaA falta de gairebé un any per a les eleccions municipals, Ferran Mascarell (Sant Just Desvern, 1951) ha clavat aquest dimarts una altra sacsejada al bloc independentista. Ho ha fet en forma de conferència a l'Ateneu Barcelonès, on, davant d'unes 250 persones, ha anunciat que si finalment se celebren unes eleccions primàries sobiranistes per escollir alcaldable per Barcelona, ell s'hi podria presentar. "Si arribessin unes primàries, podria estar interessat a presentar-m'hi", ha dit. Això sí, Mascarell ha insistit que ara "no és el moment de parlar dels candidats" sinó que el que cal és determinar quin és "el projecte de ciutat".

Mascarell, que ha treballat per a Pasqual Maragall, per a Joan Clos, per a Artur Mas i per a Carles Puigdemont, ha explicat quina creu que és la fórmula perquè l'independentisme –liderat per qui sigui– pugui aconseguir guanyar les eleccions davant altres partits que tindran al darrere "empreses de l’Íbex" (en referència a Ciutadans). I el contingut més important d'aquesta fórmula és "tenir un projecte de ciutat per a la majoria". L'exconseller de Cultura ha advertit que l'independentisme s'equivocarà si imita l'estratègia "populista" del nacionalisme espanyol i es presenta a les municipals "sense parlar de Barcelona". "Presentaran les eleccions com un plebiscit, però el sobiranisme no hi pot caure", ha alertat. "El paradigma social i nacional són la mateixa cosa", ha afegit.

Amb aquesta advertència, Mascarell ha marcat certa distància amb el filòsof Jordi Graupera, que el març passat va proposar unes primàries obertes per escollir un candidat independentista per a l'alcaldia de Barcelona. Graupera, que va despertar una gran expectació, va fer un discurs molt més patriòtic que de ciutat. Sigui com sigui, la proposta del filòsof i tertulià de celebrar unes primàries independentistes ja té 30.000 signatures i 600 voluntaris.

Mascarell, a més de criticar Ciutadans –encara que sense citar-los– també ha acusat el govern d'Ada Colau. Ell, que també va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona del 1999 fins al 2006, ha recordat que l'equip de l'actual alcaldessa no tenia previst guanyar les eleccions: "Això s'ha notat. Durant aquests tres anys es nota que no sabien on portaven la ciutat", ha sentenciat. La seva proposta perquè l'independentisme guanyi a Barcelona passa per convèncer "associacions i empreses", una ubicació que se situa entre Barcelona en Comú i Cs.

Finalment, Mascarell també ha dit que el sobiranisme també hauria d’obrir "un procés participatiu" per sumar suports. Segons ell, si l'independentisme és capaç de tenir un projecte de Barcelona i convèncer, no només aconseguirà la capital catalana, sinó que també creixerà. Davant de polítics com Artur Mas, Neus Munté (que acaba de guanyar les primàries del PDECat per Barcelona) o Albert Batlle, Mascarell ha reivindicat "confluència, suma i pacte".

Entre Maragall i Mas

Aprofitant que ha treballat per a dos presidents de la Generalitat, Mascarell ha assegurat que Maragall i Mas "tenen més coses en comú del que acostumem a pensar: Maragall era empenta i esperança, i Mas, rigor i convicció. Tenim l'oportunitat de sumar", ha defensat. El moviment de Mascarell augmenta la pressió sobre el PDECat i sobretot sobre ERC perquè se sumin a les primàries independentistes.

stats