Societat 05/02/2021

Un barri “en estat de xoc” pel botiguer mort en un robatori

Un noi assassina l’amo d’un basar xinès al Guinardó

3 min
Una persona deixant un ram de flors davant les persianes del basar xinès

BarcelonaTothom que caminava aquest divendres per la rambla Volart de Barcelona, al Guinardó, s’aturava uns segons al número 20. Les persianes del Basar Europa han estat abaixades tot el dia però al davant no han parat d’acumular-se espelmes i rams de flors. Els veïns estan commoguts per l’assassinat de l’amo d’aquesta botiga, més coneguda com el basar xinès del barri. El propietari va rebre una punyalada dijous a dos quarts de 10 del vespre quan entrava a casa. El detingut pel crim és un noi de 20 anys de nacionalitat espanyola que un mosso d’esquadra fora de servei va enxampar quan acabava de cometre l’atac. La hipòtesi és que l’agressor el va atracar per robar-li el que portava.

“Encara no ens ho creiem”, asseguren un matrimoni, la Soledad i en Joaquim, que acaben de posar un ram. Viuen al bloc del costat del basar i ahir a la nit la seva neta els va trucar per preguntar-los si sabien què havia passat a 400 metres, a la cantonada del carrer Telègraf amb la ronda Guinardó: hi havia diverses ambulàncies i vehicles policials. És on vivia l’amo del basar xinès i on el detingut el va apunyalar, just a la porta d’entrada del bloc. El noi li va clavar l’arma blanca i la ferida li va acabar causant la mort. L’home va tenir temps de demanar auxili i de seguida el seu fill va baixar a socorre'l. Quan els efectius mèdics van arribar, el van intentar reanimar sense èxit.

A la porta d’entrada de l’edifici on vivia la víctima també hi ha una espelma i un ram que el recorden. Però el lloc que s’ha convertit en el punt d’ofrena ha sigut la botiga que regentava des de feia uns 20 anys, fins al punt que algunes persones han dubtat de si el crim va passar allà. Sobre la investigació que han obert els Mossos no ha transcendit res més, però els veïns pensen que l’agressor hauria volgut robar la recaptació del dia i no descarten que hagués seguit l’home des que havia abaixat les persianes. El detingut passarà aquest cap de setmana a disposició del jutjat de guàrdia, que haurà de decidir si l'envia a la presó preventivament.

L'espelma i el ram de flors a la porta d'entrada de l'edifici on vivia la víctima

“Estem en estat de xoc. L’última nit no hem dormit”, explica la Soledad, que s’imagina el que hauria fet el propietari del basar xinès en un dia habitual: “Hauria estat assegut en aquest banc del carrer o regant les plantes que tenia aquí fora. A ell li agradava molt sortir de la botiga”. El negoci el portava ell amb la seva dona i a vegades els ajudava el fill –també tenien una filla que ara no vivia al país–. “Un bon home molt simpàtic”, exclama un veí que passa per davant de l’establiment.

El debat de la seguretat

Inevitablement, aquest assassinat ha reobert el debat de la seguretat al barri. Un dels cartells que s’ha penjat a les persianes del basar en record de la víctima proposa fer una mobilització aquesta nit per homenatjar-lo i també demana “més seguretat” per als carrers del Guinardó. La sensació és que abans del crim ja s’havien vist més robatoris de mòbils i altres objectes a gent que va a peu per la zona. Però no es recorda una violència tan extrema com la que va acabar amb la vida de l’amo de la botiga.

“La vida és injusta. Descansa en pau”, diu un altre dels cartells, escrit pels treballadors del Condis situat al costat del basar. Els dependents del supermercat han tirat endavant una jornada que no ha sigut fàcil i en què tots els temes de conversa han estat marcats per l’assassinat que encara ningú pot assimilar.

stats