Societat 23/05/2018

Sant Antoni: dia D

El mercat obre amb molts curiosos, els primers turistes i a l'espera de la festa del cap de setmana

Maria Ortega
5 min
Alguns del primers clients, a primera hora

BarcelonaEncara no són les vuit del matí i la Vicky, la Neus i la Marga esperen ansioses el moment en què s'obrin les portes del reformat Mercat de Sant Antoni, que avui ha viscut la seva estrena després de gairebé nou anys d'obres. Les portes, de fet, estaven obertes des de feia estona perquè els treballadors acabessin de preparar-ho tot, però en aquesta, la del carrer Urgell, s'improvisa una mena d'obertura oficial –mig teatral– perquè quedi enregistrada. El moment s'ho val. Les tres clientes volen ser les primeres, saben per endavant que el que veuran els encantarà i asseguren que venen tan aviat per la memòria dels pares, que ja no hi són, i als quals els hauria emocionat poder-ho viure. "Feia molt que esperàvem aquest moment", remarquen. La reforma s'ha fet desitjar. Quan va començar a planificar-se, la paraula 'gentrifciació', que ara forma part del dia a dia dels veïns del barri, encara era un concepte estrany. Sant Antoni ha canviat pràcticament al mateix ritme que el mercat.

A dins del recinte la feina no està ni de bon tros acabada, però sí que ho sembla, tot i l'acumulació de caixes i, sobretot, de nervis. El gruix de les parades han obert –només tres no ho han pogut fer encara–, però algunes només han començat a funcionar amb una part de la botiga –la bacallaneria Masclans, per exemple, ha obert la parada però el bar encara no– o amb una part del mobiliari, com la fruiteria Gil, que, després de molts nervis, va rebre uns quants prestatges quan ja s'acostava la mitjanit. Al límit del temps. "Hem pogut obrir. Els pròxims dies ja ho anirem posant tot en ordre", celebra el Jesús. A mesura que avança el matí, el mercat és un bullici -s'hi veuen, també, els primers turistes arrossegant maletes- i els passadissos queden estrets. És l'efecte estrena. "Esperem que, passats uns dies, la gent ja no vingui només a mirar", remarca un paradista.

Les màquines de neteja ressegueixen els passadissos, molts comerciants encara van fent viatges carregats de material de la carpa provisional –avui tancada– que va acollir el mercat a la ronda de Sant Antoni des del 2009 i fins dissabte passat i, a poc a poc, el mercat va agafant l'ambient habitual. "M'ha quedat bonica, la parada, oi, nena?", pegunta una paradista, i de lluny se'n sent una altra que ja canta: "¿Quién es ese hombre?..." Els primers clients queden impressionats per la llum que entra al nou mercat i per l'element estrella, la cúpula. Les cares dels paradistes evidencien que la nit ha sigut llarga. Alguns, com l'Esther Bertran, de la carnisseria Esca, van marxar de matinada i a un quart de sis del matí ja eren a la parada. "Som mussols", remarca. "Als mercats fem màgia", afegeix Lluís Rebaque, que és la tercera generació de carnissers -"i l'última", té clar- i comparteix parada amb el seu germà Ferran.

Més sucs de fruita

"Els últims dos anys a la carpa van ser molt durs –coincideixen–. Es va fer llarg". Però ara veuen el nou edifici com un "regal". Aquí, destaquen, l'ocupació és del 100% –només hi ha una parada que acaba de ser traspassada i encara no ha pogut començar les obres–, mentre que a la carpa calculen que en funcionaven un 60% i que els últims anys al mercat no renovat, que recorden com els més difícils, la meitat estaven tancades. Allà hi havia deu bars. Al nou recinte n'hi ha tres i sis parades amb dret a degustació –aquest espai, però, no pot superar el 25% de l'establiment ni poden tenir tamborets als passadissos–. Es veuen, això sí, més parades amb sucs de fruita. . En total, al nou Sant Antoni hi ha 235 establiments: 52 del mercat de producte fresc –que són més grans que les que hi havia al mercat històric però pràcticament la meitat–, 105 dels encants i 78 del mercat dominical. Avui moltes parades regalen caramels, pastes o el que sigui als primers clients. És dia de festa.

Un dels punts més espectaculars és el fossat medieval recuperat, que ja dona accés al nou supermercat Lidl –avui ple de globus– i que, a la tardor, també donarà entrada al nou gimnàs. Les parades dels encants havien d'obrir a les deu, però avui s'han avançat. A les nou ja n'hi ha moltes d'obertes. "Això hauria d'estar tancat i ja està ple de gent", es queixa un treballador de seguretat per la ràdio. Sembla impossible frenar els curiosos que volen veure l'edifici sencer.

Preocupació pels lloguers

Una estona abans, l'alcaldessa Ada Colau visita els paradistes. "Espero que vengueu molt", els desitja. Alguns veïns s'acosten a felicitar-la –i ella reparteix els elogis entre paradistes i arquitectes–. Preguntada pel possible efecte del nou mercat sobre els preus de l'habitatge a la zona, l'alcaldessa reitera que aquesta també és una preocupació del seu govern i que, per això, cal plantar batalla al Congrés per aconseguir una regulació dels lloguers. En la mateixa línia es pronuncia, una estona després, el regidor de l'Eixample, Gerardo Pisarello: "Volem que la gent de Sant Antoni es pugui quedar a Sant Antoni". El regidor posa en valor, a banda del que és pròpiament el nou edifici, l'espai públic i el verd que es guanya amb la nova superilla, on, de moment, Parcs i Jardins manté les tanques per protegir la nova vegetació.

Expulsats de Sant Antoni

"Avui tinc un record per tots els que no hauran pogut arribar fins aquí, sigui perquè ja s'han jubilat o per la situació econòmica", remarca Vicenç Gasca, de Sant Antoni Comerç, que remarca que el carrer Tamarit, on ell té la botiga, ha passat de ser "la zona zero" a ser una "zona deu". "Ara caldrà mantenir-ho", avisa.

Els horaris del nou mercat seran els habituals. El fresc obre de dilluns a dissabte de vuit a vuit i els encants ho fan els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de deu del matí a dos quarts de nou del vespre, tot i que, coincidint amb l'arrencada, obriran cada dia. Diumenge serà el torn per a l'estrena del mercat dominical –el de Sant Antoni és l'únic mercat de la ciutat que obre tots els dies de la setmana– i ja dissabte començaran els actes de la gran festa d'inauguració prevista. Ha passat més d'una dècada des que, el 2007, es va encarregar el projecte de reforma del mercat i les obres s'han acabat enfilant fins als 80 milions d'euros. El projecte també ha acabat implicant canvis urbanístics a l'entorn per guanyar espai per als vianants.

Plaça major?

Ara el temor, com apunten des de Fem Sant Antoni, és que les millores es converteixin en una atracció de turistes i que això faci pujar més els preus de l'habitatge en un barri ja molt castigat. De moment, el cap de setmana anterior a l'estrena, ja arribaven autocars de turistes a la nova zona de moda. Des de Fem Sant Antoni reivindiquen una nova "plaça major" del barri i lamenten que no s'hagin aprofitat les marquesines del mercat dels encants al carrer Tamarit per acollir part del dominical i deixar més espai lliure per a la vida veïnal. "On és la plaça major del barri? ¿I els espais enjardinats i convivencials? ¿Són realment aquests parterres amb plantes ornamentals la solució?", es pregunten en un comunicat.

stats