Medi Ambient
Societat Medi Ambient 21/11/2022

Les restriccions d'aigua s'amplien demà a la conca Ter-Llobregat, que inclou l'àrea metropolitana de Barcelona

Les mesures per la sequera afecten ja a més de 6,7 milions d'habitants amb limitacions del reg i usos industrials i recreatius, però no de l'aigua de boca

2 min
Pla general d'un pont de l'embassament de Darnius Boadella

BarcelonaSense treva, la calor que ha fet fins ara i la falta de pluges obliguen el Govern a estendre l'alerta per sequera, ara ja pràcticament arreu de Catalunya. El consell executiu imposarà demà restriccions també a la conca del Ter-Llobregat, la més important de tot el país perquè inclou Barcelona i la seva àrea metropolitana, i també el sistema Darnius-Boadella. Les limitacions en l'ús de l'aigua no afectaran l'aigua de boca dels consumidors ni hi haurà talls, però sí que es limitaran el reg agrícola i usos industrials i recreatius. Ho ha confirmat aquest matí la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, al programa El matí de Catalunya Ràdio.

Amb aquestes ja seran 26 les comarques en alerta i les restriccions afectaran un total de 6,7 milions d'habitants, ja que la conca del Ter-Llobregat inclou la zona de Catalunya on es concentra més població, inclosa la ciutat de Barcelona. Així, quedaran afectats per les mesures de control d'estalvi d'aigua els municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva i també el Solsonès.

En aquestes zones, la sequera ha fet que els nivells de reserves d'aigua estiguin molt baixos: "Sobretot a l'àmbit de Darnius-Boadella i al Ter-Llobregat", ha especificat Jordà. En aquest darrer punt, ha detallat, les reserves superen de poc els 210 hectòmetres cúbics. "Ens preocupa i ens posa en alerta, però també assegurem que l'aigua de boca està garantida", ha dit Jordà.

La declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per als industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%). La consellera, a més, ha valorat que la situació de sequera actual dista molt de la del 2008, perquè ara sí que "els municipis han fet els deures".

stats