Medi Ambient
Societat Medi Ambient 20/06/2023

Rodes desinflades: els activistes climàtics reapareixen a Sant Cugat

El grup britànic The Tyre Extinguishers demana els conductors que "reflexionin" sobre la crisi climàtica

2 min
El grup mediambiental The Tyre Extinguishers desinfla les rodes de cotxes i tot terrenys urbans per denunciar la contaminació a les ciutats

BarcelonaPrimer van ser Londres, Bristol i Cambridge. Després Barcelona i, ara, també Sant Cugat. Els veïns del carrer Chopin i Villà d'aquest municipi s'han llevat aquest dimarts amb un missatge clar del grup d'activistes mediambientals The Tyre Extinguishers: rodes desinflades dels cotxes (especialment els totterreny urbans, els anomenats SUV) per denunciar la contaminació excessiva que provoquen els cotxes grans a les ciutats.

"Si us plau, vigili. Hem desinflat un o més dels seus pneumàtics". Amb aquest to conciliador comença el missatge que els activistes han deixat a alguns parabrises dels cotxes afectats per la seva acció, una recomanació amable que continua amb una crítica dura: "Els SUV i els 4x4 són un desastre per al nostre clima. El món s'enfronta a una emergència climàtica. Segons l'ONU, milions de persones ja estan morint per causes relacionades amb el canvi climàtic: sequera, huracans, inundacions, migracions forçades, fam", assenyalen a la carta.

Un altre dels cotxes afectats per l'acció del grup a Sant Cugat
El grup desinfla rodes de vehicles i totterrenys
Pamflet que s'han trobat els veïns afectats al parabrises del seus vehicles

Els veïns de Sant Cugat afectats per l'acció d'aquest matí han explicat a l'ARA que els activistes utilitzen llenties per desinflar les rodes. Primer desenrosquen el tap i després introdueixen aquest petit llegum dins de la vàlvula, per aconseguir que el pneumàtic perdi tot l'aire sense malmetre la roda.

Un dels veïns afectats a Sant Cugat ensenya el tap de la vàlvula i les llenties que s'hi ha trobat a dins

Fa només uns dies aquest mateix grup ja va fer una altra acció, i van irrompre per primera vegada a Barcelona, al barri de Sarrià. Al seu compte de Twitter, The Tyre Extinguishers va reconèixer l'autoria d'aquesta primera acció. En el cas de Sant Cugat, en canvi, encara no s'han pronunciat, tot i que el mètode i les cartes són els mateixos.

En el cas de l'acció a Barcelona, els Mossos d'Esquadra van informar que havien aixecat acta dels fets, tot i que ja va avançar que no havien rebut cap denúncia per part de cap afectat i que, de fet, és un tipus d'acció que no té recorregut penal.

El grup, que no punxa les rodes –només les desinfla–, focalitza les seves accions en els vehicles de més volum, els SUV, perquè segons apunten s'estima que són els causants de l'emissió a l'atmosfera d'un bilió de tones de CO₂ a tot el món només el 2022. De fet, si tots els SUV junts fossin un país, seria el sisè més contaminant per darrere de la Xina, els Estats Units, l'Índia, Rússia i el Japó, segons dades de l'Agència Internacional de l'Energia.

stats