Medi Ambient

El vent i la neu tallen una desena de carreteres catalanes

La C-28 està afectada per la neu al port de la Bonaigua i també la N-260 a Portbou per la tramuntanada

ARA
2 min
CARRETERES SENSE NEU  Una màquina llevaneu passant ahir pel port de la Bonaigua per netejar la carretera després de la nevada.

BarcelonaUna desena de carreteres de Catalunya s'han vist afectades aquest dissabte al matí per l'abundant nevada al Pirineu i les fortes ratxes de vent. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la C-28 està tallada per la neu al port de la Bonaigua, mentre que en moltes altres és obligatori circular-hi amb cadenes. És el cas de la C-142b a Naut Aran; la C-147 a Esterri d'Àneu; la C-28 entre Viella i Naut Aran; la L-500/L-501 a la Vall de Boí; la N-141 a Bossòst, i la BV-4031 a Castellar de n'Hug. Protecció Civil, a més, avisa que el perill d'allaus és fort (4 en una escala de 5) al sector d'Aran i la franja nord de la Pallaresa fins demà diumenge a les 14 hores.

La neu, però, no és l'únic fenomen climàtic que està trastocant la circulació aquest dissabte. La N-260, per exemple, està interrompuda a la circulació de vehicles al coll dels Belitres, entre Portbou (Alt Empordà) i Cervera de la Marenda, per la forta tramuntanada, amb ratxes que arriben a superar els 120 km/h. No s'hi pot passar perquè la via RD914 de l'estat francès està tallada pel vent fort.

Fins a les 9 d'aquest matí, el telèfon d'emergències 112 ja havia rebut 70 trucades pel vent fort, la majoria concentrades al Barcelonès, el Vallès Occidental i l'Alt Empordà. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han fet un total de 13 sortides entre les 10 de la nit d'ahir divendres i les 11.30 h d'aquest dissabte. Cap de les intervencions ha sigut de gravetat remarcable; en la majoria de casos les tasques han sigut la retirada d'arbres o branques caigudes o d'elements inestables que amenaçaven amb caure a la via pública.

La R3 de Rodalies, amb afectacions entre el Ripollès i la Cerdanya

En paral·lel, la R3 de Rodalies també està patint l'efecte del temporal de neu i vent entre el Ripollès i la Cerdanya. Segons ha informat Adif, entre les 11 i les 13 hores la circulació de trens es mantindrà interrompuda entre Ripoll i Planoles, i d'11 a 14 hores entre Puigcerdà i la Tor de Querol, a causa dels forts vents previstos a la zona. Per garantir la mobilitat dels viatgers, Renfe ha establert un transport alternatiu per carretera entre Planoles i Ripoll per als tres trens de Rodalies afectats.

stats