PRIVACITAT
Societat 30/11/2010

Un 12% dels menors proporciona dades personals a desconeguts per Internet

Un 42% admet que té amics que només coneix per la xarxa. Els nois són més prudents que les noies a l'hora de penjar informació personal

Acn
2 min

MadridUn 12% dels nois i noies menors de 18 anys de l'Estat espanyol proporciona dades de tipus personal, com el seu nom, adreça o telèfon, a desconeguts a través d'Internet. Aquesta és una de les conclusions més colpidores de l'informe 'Programació i continguts de televisió i Internet: l'opinió dels menors sobre la protecció del seu dret' que avui ha presentat la defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano.

Gairebé la meitat dels nens, un 42%, admet que té amics que només coneix per Internet, a través de xarxes socials. Les nenes són les que més utilitzen la xarxa per establir relacions socials amb persones conegudes o desconegudes, fins i tot pengen vídeos i fotografies privades. Els nens, no obstant això, són més prudents a l'hora de penjar informació personal. Així i tot, un 64% enquestats afirma penjar, amb major o menor freqüència, imatges privades pròpies o alienes.

Segons l'estudi, la gran majoria dels menors d'entre 12 i 18 anys té a casa seva almenys un ordinador i disposa d'accés a Internet sense un sistema de filtrat o control d'accés a determinats continguts i serveis. A més, el lloc habitual des del qual es connecten és la seva habitació, el que significa que no hi ha cap mena de control paternal.

Els menors es connecten una o dues hores a Internet entre setmana i tres o quatre els dies festius. El document apunta que l'intercanvi d'informació personal i l'accés acontinguts nocius suposen un important risc per al desenvolupament i l'aprenentatgedels menors.

Els experts que han participat en l'informe recomanen informar als nens sobre els perills d'establir contacte virtual o físic amb desconeguts, aportar dades personals o exhibir imatges privades pròpies o alienes a través d'Internet.

Televisió i joves

Altres de les conclusions de l'estudi és que un 33% dels enquestats creu que els programes de televisió discriminen a les dones, i el 47% considera que la televisió no respecta el Codi d'Autorregulació de l'horari infantil. A més, més de la meitat dels menors d'entre 12 i 18 anys creu que la televisió incita a l'anorèxia, la bulímia i al consum d'alcohol o tabac. Sobre Internet, un 12% dels menors proporciona les seves dades personals (nom, adreça i telèfon) a desconeguts.

Malgrat els incompliments que troben els adolescents a la programació televisiva, la major part pensa que gairebé tots els programes que s'emeten en televisió són apropiats per a ells.

La franja horària preferida per veure la televisió pels menors espanyols és la compresa en l'interval de les deu i les dotze de la nit. Hi ha un percentatge important que ho fa després de les dotze., la qual cosa queda fora de l'horari de protecció de menors de la directiva de la Televisió sense Fronteres (TSF); del Codi d'autorregulació sobre continguts televisius i infància i de la nova Llei General de Comunicació Audiovisual. Això comporta la visió de continguts inadequats per als menors, ja que l'horari de protecció de menors és de sis del matí a deu. de la nit.

stats