Menys d'un 1% dels establiments de restauració són aptes per a celíacs

Des del 2014 han augmentat en més d'un 600% les reclamacions per intoxicacions

ARA
2 min
Imatge dels diferents productes que es venen en herboristeries i supermercats per a celíacs i que no contenen gluten.

BarcelonaPer a un celíac, menjar fora de casa pot ser una odissea i fins i tot tenir conseqüències perjudicials. Tot i que en els últims anys s’ha vist créixer el nombre de restaurants que ofereixen opcions sense gluten, dels 37.000 establiments catalans, només 323 estan acreditats com a aptes per a celíacs: menys d’un 1% del total. En el cas de Barcelona, del total de 1.270 restaurants que explícitament ofereixen opcions sense gluten, només 79, un 6%, són realment segurs, segons dades de l'Associació Celíacs de Catalunya. Això es produeix perquè molts dels establiments no tenen en compte la contaminació creuada a la cuina, és a dir, assegurar que el menjar no conté traces de gluten. "No són persones que hagin decidit menjar sense gluten; per a ells és absolutament obligatori, és l'únic remei a la seva malaltia", ha emfatitzat el president de l'Associació Celíacs de Catalunya, José Molina, amb motiu del Dia Internacional de la Celiaquia. "Només ingerint 50 mil·ligrams de gluten en un dia (l'equivalent a la mesura d'un gra d'arròs), n'hi ha prou per patir danys severs a les vellositats de l'intestí prim", ha afegit.

L'organització atribueix aquesta situació a "l'escassa" informació que l'administració pública facilita als restauradors, així com a la manca de seguiment en el compliment de les normatives europees. De fet, asseguren que més del 80% dels establiments que ofereixen menjar sense gluten no compleixen el reglament europeu sobre la informació alimentària facilitada al consumidor i sobre l'etiquetatge dels productes sense gluten en productes no envasats. En conseqüència, des del 2014 han augmentat en més d'un 600% les reclamacions que rep l'associació per intoxicacions en establiments no acreditats que ofereixen productes sense gluten. Aquesta situació ha estat denunciada davant l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, però des de l'associació afirmen que no s'han imposat les revisions als establiments per part de l'administració pública.

Amb les rotacions de personal que hi ha en el sector, especialment a l'estiu, "el problema és sobretot de formació", ha admès el gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), Daniel Brasé, que també ha posat l'accent en la necessitat que hi hagi una "bona comunicació entre menjador i cuina", de manera que el cambrer pugui aclarir a l'instant tots els dubtes sobre al·lergògens que pugui contenir cada plat.

Amb motiu del Dia Mundial de la Celiaquia, aquesta associació d'afectats ha presentat la campanya "La celiaquia es combat a la taula" per animar el sector de la restauració a oferir opcions sense gluten amb total seguretat. A més, 173 centres escolars han ofert un menú sense gluten a tots els alumnes.

stats