CIÈNCIA
Societat 07/06/2012

Menys investigadors però més qualitat, diu la secretària d'estat de Recerca del govern espanyol a 'Nature'

Carmen Vela, secretària d'estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, diu en un article publicat a 'Nature' que la mida del sistema de R+D+I espanyol no justifica tots els sous que s'estan pagant i que en temps de crisi cal optar per finançar la qualitat

Mònica L. Ferrado
3 min

"Necessitem canviar el nombre d'investigadors", diu Carmen Vela, secretària d'estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, en un article que publica la prestigiosa revista 'Nature', que durant els darrers mesos ha anat recollint el malestar dels científics espanyols, des de caps de grups de recerca fins a investigadors del programa Ramon y Cajal als quals no es renova el contracte, davant les retallades del govern espanyol en recerca. El mateix director de la revista, Phillip Campbell, va criticar les retallades del govern espanyol en recerca l'ARA.

En la línia de silenci que caracteritza el govern del PP d'aplicar retallades i no donar gaires explicacions, Carmen Vela encara no s'havia manifestat des que es va donar a conèixer en els pressupostos generals de l'Estat que la reducció en recerca seria del 22,5%, fet que significa disposar de 475 milions d'euros menys. "És superior a altres anys, no es pot negar i, per tant, ens trobem davant d'un gran repte", diu Vela, que, de fet, titula el seu article a 'Nature' "Convertir la crisi del pressupost espanyol en una oportunitat". "Hem de deixar de parlar de la importància de la ciència i, en comptes d'això, comprometre'ns amb l'excel·lència", afegeix. Vela argumenta que en els darrers anys hi ha hagut un creixement accelerat de la recerca i que hi ha institucions amb activitats que se sobreposen. "Tota comunitat té un centre de recerca en biotecnologia o un parc científic", afirma.

Una nova agència

En el mateix article, Vela diu que el govern crearà una nova agència per avaluar i finançar els projectes de recerca i desenvolupament. "Donaran suport només als projectes competitius que estan donant fruits o que demostrin que hi ha un potencial de donar-ne amb els resultats que ja hagin anat obtenint", afegeix. Vela fa una crida a una major participació del sector privat en el finançament de la recerca i anima els investigadors espanyols que demanin diners a la Unió Europea com a opció.

La UE, per la seva banda, ha augmentat el pressupost dedicat a recerca. Conscients de la retallada espanyola, la mateixa comissària europea d'Investigació, Innovació i Recerca, Geoghegan-Quinn, ja va advertir en una visita recent a Barcelona que la clau per sortir de la crisi són les inversions en innovació i recerca i no pas les retallades, tal com està fent el govern espanyol. Durant l'entrega dels premis Jaume I, a València, 22 premis Nobel també van reclamar més suport per a la ciència espanyola.

Contractes a investigadors

Vela també avança en l'article a 'Nature' que hi haurà baixes entre els investigadors contractats. "Hem de canviar el nombre d'investigadors, mantenint i millorant la qualitat dels contactes però reduint-ne la quantitat", diu. "Ho hauríem hagut de fer de totes maneres: el sistema de R+D+I espanyol no és prou gran per justificar el salari de tants investigadors com hi ha ara", afegeix. Els més perjudicats seran els investigadors del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Els investigadors especialment preocupats són els contractats a través del programa Ramon y Cajal, dissenyat pel govern per captar científics que eren a l'estranger, als quals s'oferia finançament per tornar a treballar a centres espanyols durant quatre anys, amb el compromís que al cinquè any se'ls oferiria una plaça pública. Molts d'ells, quan ja han passat els quatre anys, viuen situacions incertes, ja que no se'ls ha proporcionat una plaça definitiva i, depenent del centre on siguin, es mantenen amb romanents d'altres partides. En l'article de 'Nature', Vela diu que els contractes del programa Ramon y Cajal es reduiran de 250 a 175.

stats