Incendis

Més de 200 serveis al dia i la majoria no per incendi: el balanç de Bombers de l'any 2023

El cos de la Generalitat va fer 5.000 actuacions més que l'any anterior amb un repunt d'incendis a causa de la sequera

ARA
2 min
Desplegament dels Bombers en un incendi a Colomers

L'any passat –el 2023– els Bombers de la Generalitat van fer més de 80.000 serveis arreu del territori. En contret, segons les dades de tancament de l'any, el cos va treballar en 83.053, que són 5.003 més que l'any 2022, fet que suposa un increment d'un 6,4% en només un any. Tot i que els més vistosos són els serveis per apagar grans incendis forestals, la gran majoria d'actuacions que fan els Bombers a Catalunya no són per apagar cap foc.

D'aquests milers d'actuacions de l'any passat, les que van donar més feina van ser els salvaments, amb un total de 18.787 actuacions. En aquest grup hi entren des de rescats al medi natural i rescats urbans fins a obertures d’ascensor, recerques, guiatges o acompanyaments. El segon àmbit on més serveis va dur a terme el cos de Bombers va ser el dels incendis urbans, amb actuacions per apagar focs d’habitatges, d’indústries, de contenidors de residus i de vehicles, entre d’altres. Concretament, l'any 2023 els Bombers de la Generalitat van fer fins a 15.688 serveis d'aquest tipus.

En tercera posició, el servei més recurrent l'any passat van ser les assistències tècniques. N'hi va haver més d'onze mil, entre les quals consten revisions estructurals d’edificacions, l’actuació en inundacions o en temporals per vent i el salvament de béns. Finalment, en quart lloc, trobem els serveis relacionats amb la mobilitat, quan el cos ha d'actuar per gestionar accidents de trànsit, neteges de calçada i accidents de tota mena de transports. L'any 2023 es van fer un miler d'actuacions més d'aquest tipus que l'any anterior, fins a assolir els 10.878 serveis.

L'efecte de la sequera

Pel que fa a les dades d’incendis de vegetació, a Catalunya durant l'any passat es van fer 5.769 serveis per incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana. Segons expliquen des del cos de Bombers, la sequera que viu el país des de fa mesos ha influït en aquests milers d'incendis.

Expliquen que durant els mesos més secs de l’any, com ho van ser el març o l’abril, van detectar un increment molt notable de serveis en comparació amb els registrats l'any 2022. De fet, en aquest balanç els Bombers també asseguren que aquest increment d'actuacions per incendi evidencia que s'han "desestacionalitzat" i que, per tant, van "més enllà de la campanya forestal". D'altra banda, l'any passat els Bombers van fer 2.152 actuacions al medi natural i la majoria van ser salvaments i rescats a la muntanya, amb un repunt destacable en els mesos d'estiu. Aquest tipus de serveis també han anat a l'alça, ja que l'any 2022 se'n van fer 1.857.

stats