Societat 09/02/2015

Més de 66.000 estudiants de 4t d'ESO posen a prova les competències a partir d'aquest dimarts

Les proves, de llengua i matemàtiques, s'allargaran fins dimecres i els centres coneixeran els resultats a partir del 7 d'abril

Acn
2 min
Alumnes de 4t d'ESO del Col·legi Episcopal de Lleida duent a terme les proves de competències el febrer passat / ACN

BarcelonaAquest dimarts i dimecres 66.520 alumnes de 4t d'ESO de Catalunya s'examinaran de les competències bàsiques en llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera i matemàtiques. Els estudiants de la Vall d'Aran també s'examinaran de l'aranès. És el quart any que el Departament d'Ensenyament organitza aquests exàmens que, tot i no tenir valor avaluatiu als expedients dels estudiants, serveixen per fer un diagnòstic del nivell educatiu a l'hora d'acabar la secundària obligatòria i comprovar l'assoliment de competències. En total, les proves es faran a 1.044 centres del país, 536 públics i 508 privats, que coneixeran els resultats a partir del 7 d'abril.

Per aquest any, s'han organitzat 60 comissions per fer la gestió i la correcció de les proves, que dissenya el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. 2.352 professors faran d'aplicadors i d'aquests, 993 també faran de correctors, que a més, vetllaran pel funcionament correcte de tot el procés.

El primer dia, dimarts, els estudiants s'examinaran de llengua catalana i matemàtiques, a més de l'aranès pels 71 alumnes d ela Vall d'Aran. Dimecres, s'avaluaran les competències en llengua castellà a i llengua estrangera, que en 64.413 alumnes serà en anglès, i 574 en francès. Amb les proves es mesura en quin grau l'alumnat de 4t d'ESO és capaç d'aplicar els seus coneixements, habilitats i actituds per resoldre problemes o situacions semblants als que haurà d'afrontar en el seu dia, tant com si continua estudiant com si s'integra en el món laboral.

Una de les novetats d'enguany es que, tal i com es va fer en les proves de 6è de Primària, s'afegirà un full adjunt per a respondre les preguntes tancades i l'alumnat amb TDAH i dislèxia, tindrà fins a un quart d'hora més per a realitzar cadascuna de les proves.

En català, castellà i aranès, hi haurà dos textos per avaluar la comprensió lectora i una redacció per avaluar l'expressió escrita, i s'examinarà així, si l'alumnat comprèn en que llegeix, si s'expressa amb claredat, el vocabulari i la coherència i adequació en la redacció. En llengua estrangera, també hi ha dos textos de comprensió escrita, una redacció i dos textos de comprensió oral.

La prova de matemàtiques té exercicis de numeració i càlcul, de relacions i canvi, d'espai, forma i mesura, d'estadística i atzar. L'objectiu és que l'alumne pugui resoldre problemes semblants als que es troba durant la vida quotidiana.

stats