Societat 25/09/2014

Més de 800 persones i 80 entitats criden mobilitzar-se per tancar el CIE de la Zona Franca

Entre elles, destaquen SOS Racisme, la PAH, Òmnium Cultural, Arcadi Oliveres i Gerard Quintana

Europa Press
2 min
EMPRESONATS SENSE HAVER COMÈS CAP DELICTE
 Les persones tancades darrere les reixes del Centre d'Internament d'Estrangers són immigrants que esperen l'expulsió,  i que en la majoria de casos no han comès mai cap delicte. Fins a l'arribada de la Creu Roja, al mes de novembre,  els interns no tenien cap interlocutor que no fos un funcionari de la policia.

BarcelonaMés de 800 personalitats i 80 entitats han cridat a la mobilització ciutadana per aconseguir el tancament del centre d'internament per a estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, en el marc de la nova campanya 'tancaremelcie.cat'.

La campanya compta amb nombroses accions reivindicatives i tindrà els seus actes centrals el 17 i 18 d'octubre, "intencionadament entre l'11 de setembre i el 9 de novembre", ha manifestat la portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, durant la presentació de la iniciativa aquest dijous en roda de premsa.

"Ara que estem debatent quin model de societat i país volem, és el millor moment per poder decidir quina societat volem", ha dit Cuevas, que ha reiterat que l'objectiu és que els CIE deixin d'existir en el futur més immediat.

La campanya compta amb el suport transversal d'entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Òmnium Cultural, la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), així com dels sindicats UGT, CCOO i CGT.

També s'han adherit a la iniciativa a títol personal el cantant Gerard Quintana, l'activista Arcadi Oliveres, la monja Teresa Forcades, el grup La Pegatina, el líder de la CUP, David Fernández, i el coordinador nacional d'ICV-EUiA Joan Herrera.

Oliveres ha destacat que aquest tipus de centres vulneren els drets humans perquè no tenen regulació, i ha destacat que "no es pot criminalitzar la immigració perquè és un tresor que s'ha de preservar i explicar als ciutadans".

El portaveu de l'associació Tanquem els CIE, Andrés Garrobo, ha destacat que en els últims anys han mort tres persones al centre de Barcelona: "Portem anys denunciant les atrocitats que passen allà i ara amb el suport de tots l'aconseguirem tancar" .

Més adhesions

La iniciativa pretén aconseguir "el màxim nombre d'adhesions" possible, ha explicat Cuevas, que ha destacat que qualsevol persona o entitat que vulgui pot sumar-s'hi a través del web 'tancaremelcie.cat' i difondre-la a les xarxes socials.

La iniciativa compta amb un manifest en què es critica la "opacitat" del CIE de la Zona Franca, al qual no poden accedir les organitzacions i institucions de defensa dels drets humans, i en el qual es retenen a immigrants durant dos mesos.

stats