SANITAT PÚBLICA
Societat 08/10/2012

Més restriccions als tractaments de fertilitat

El ministeri de Sanitat mantindrà els tractaments de fertilitat per criteris mèdics però estudia restringir els que responen a causes socials. Metges especialitzats en reproducció busquen el consens.

Lara Bonilla
2 min
La sanitat pública cobreix els tractaments de fertilitat a dones menors de 40 anys. Hi ha metges que proposen rebaixar  l'edat.

BARCELONAFins a quatre comissions formades per metges i societats científiques estan avaluant l'actual catàleg de prestacions per determinar quins serveis es podrien restringir. Els tractaments de fertilitat estan sobre la taula sempre que no responguin a criteris mèdics sinó a indicacions socials.

"Hi ha comunitats autònomes, com Andalusia, que estan fent tècniques de reproducció assistida a dones solteres que no són estèrils, a dones lesbianes, dones que s'han lligat les trompes o homes que s'han fet una vasectomia, i en aquest moment s'han d'optimitzar els recursos", explica José Antonio Ruiz Balda, cap de la unitat de reproducció humana de l'Hospital 12 d'Octubre a Madrid. Dins de les consideracions socials també s'hi inclouen -explica Ruiz Balda- els casos "de dones que han optat tard per la maternitat i arriben als 40 anys" o les pacients que "han fracassat moltes vegades en l'intent" de quedar-se embarassades.

En converses amb els metges

El ministeri ha consultat als responsables de les unitats de reproducció assistida dels hospitals públics per on es podria estalviar "i la indicació mèdica té prioritat sobre les socials, entra dins de la mentalitat dels que ens dediquem a la sanitat pública", afegeix Ruiz Balda, que ha participat en la segona trobada 360º Fertilitat, que la setmana passada va reunir a Barcelona els especialistes més destacats en reproducció assistida.

Tot i que actualment només el 3% dels naixements a l'estat espanyol són fruit de la reproducció assistida, els metges consideren que són una aportació a les baixes taxes de natalitat actuals. Els experts destaquen la necessitat de continuar finançant els tractaments de fertilitat en vista dels rumors sobre el fet que puguin sortir de la cartera de serveis. "L'esterilitat és una malaltia i se l'ha de tractar com a tal", diu Ruiz Balda. "Seria injust [per a les parelles que no es poden pagar un tractament privat] i hi ha col·lectius que no podrien optar a un tractament", va advertir Bonaventura Coroleu, cap de medicina de la reproducció d'USP Dexeus i coordinador de la trobada.

El ministeri de Sanitat va confirmar que els tractaments per indicació mèdica es mantindran. Però s'exclouran determinades situacions com ara "pacients que ja s'han sotmès a molts tractaments de fertilitat i tenen un percentatge baixíssim d'èxit", van dir fonts del ministeri. Ruiz Balda apunta que si es limita l'edat als 38 anys, també hi hauria un estalvi. Ara el límit és en els 40 anys.

La sanitat pública catalana només cobreix el tractament a parelles heterosexuals estèrils i exclou dones que s'han fet lligament de trompes, amb baixa evidència de reserva ovàrica o si han fracassat en tres tractaments previs.

stats