Meteo 30/07/2017

El Parlament de Catalunya aprova la Llei de canvi climàtic

La nova llei, aprovada aquest passat dijous 27 de juliol, té com a finalitats reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, i afavorir la transició de Catalunya cap a un model de desenvolupament sostenible

Martí Oliveras
2 min
El Parlament de Catalunya va aprovar aquest dijous la Llei del canvi climàtic

BarcelonaEl Parlament ha aprovat la Llei de canvi climàtic, que adopta les bases derivades de la legislació comunitària europea i configura els elements essencials per a la regulació d'aquest instrument al nostre país.

Amb l'objectiu de consolidar la feina feta i contribuir al paper decisiu que Europa vol tenir per afrontar el repte de construir una societat menys vulnerable i més avançada, la Llei persegueix, bàsicament, les següents finalitats:

  • Aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni.
  • Reforçar i ampliar les estratègies i els plans que s’han elaborat durant els darrers anys.
  • Promoure i garantir la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, i fomentar la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics.
  • Esdevenir un país capdavanter en la investigació i aplicació de noves tecnologies, i reduir la dependència energètica de Catalunya de recursos energètics externs.
  • Fer visible el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació en els fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic.

Pel que fa a la mitigació del canvi climàtic, estableix unes fites de reducció d'emisions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) que afavoriran la transició de Catalunya cap a un model de desenvolupament sostenible. Determina que el país es compromet a assolir l'objectiu de reducció de les emissions de GEH del 40% per al 2030, del 65% per al 2040 i del 100% per al 2050.

La Llei de canvi climàtic inclou, entre les disposicions finals, la garantia d’accés als recursos bàsics d’energia i aigua. La vulnerabilitat d’una població envers els impactes del canvi climàtic, especialment als anomenats fenòmens extrems, com les onades de calor, les de fred o les sequeres, està en gran part determinada per la seva capacitat a accedir a aquests dos recursos bàsics.

A més, la Llei crea un fons de caràcter públic, el Fons Climàtic, que ha d'esdevenir un instrument per a l'execució de polítiques i accions de mitigació i d'adaptació. Aquest fons servirà, entre d'altres, per impulsar el foment de les energies renovables; fomentar els habitatges energèticament eficients i la mobilitat sostenible; l'eficiència i l'estalvi d'aigua; i la conservació de la biodiversitat.

Hi ha pocs referents de lleis semblants en altres països del món. A Europa ja existeix a França, el Regne Unit, Suècia i Escòcia. També tenen llei pròpia a Austràlia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i el Quebec.

stats