SANITAT
Societat 23/11/2011

Els metges adverteixen que el Govern no té competències per aplicar taxes en les receptes

Metges de Catalunya alerta que la imposició d'un tiquet moderador pot vulnerar la llei de garanties i ús racional dels medicaments. El sindicat critica la falta de "rigor i transparència" en l'anunci del nou pla d'austeritat

Acn
2 min

BarcelonaMetges de Catalunya (MC) ha advertit al Govern que Catalunya no té competències per imposar taxes sobre les receptes mèdiques. Considera que aplicar un "tiquet moderador" per recepta podria vulnerar la llei de garanties i ús racional dels medicaments, i "suposaria un greuge per als malalts crònics i per a les persones en atur". En un comunicat, el sindicat retreu al president de la Generalitat, Artur Mas, la falta de "rigor i transparència" en la presentació del full de ruta econòmic per al 2012, que preveu, entre d'altres mesures, una nova retallada salarial als funcionaris encara per determinar i la imposició d'una taxa per recepta farmacèutica, amb l'objectiu d'estalviar 1.000 milions d'euros. El sindicat critica la "vaguetat de Mas", a qui recrimina la inconcreció del nou paquet de mesures d'austeritat, així com el fet de no haver detallat l'estat de comptes que justifica aquesta segona fase d'ajustos per reduir el dèficit públic.

Metges de Catalunya considera que cal exigir una "major responsabilitat" al cap del Govern, abans de demanar nous sacrificis als empleats públics que "ja pateixen, des de fa anys, nombroses retallades i congelacions salarials". Així mateix, adverteix a l'executiu català que la possible introducció de tiquets moderadors per posar barreres en l'accés a les receptes "suposaria un greuge per als malalts crònics i per a les persones en atur, i podria vulnerar la llei de garanties i ús racional dels medicaments" de l'any 2006. En aquest sentit, recorda que "les comunitats autònomes no tenen competència per imposar taxes sobre els preus dels fàrmacs", ja que es trencaria el principi d'igualtat dels ciutadans en adquirir, amb condicions econòmiques idèntiques, un mateix medicament a tot l'Estat. En canvi, el sindicat veuria amb bons ulls "reajustar el copagament actual dels medicaments en funció del nivell de renda de les persones", amb independència del seu estatus a la Seguretat Social.

El sindicat insta el president Artur Mas a "dialogar de tu a tu" amb el col·lectiu mèdic per consensuar les reformes necessàries per fer sostenible el sistema, però "sense avals electorals" en referència a la interpretació que fa CiU dels resultats de les eleccions generals del 20-N.

stats