SANITAT
Societat 21/12/2011

Metges de Catalunya titlla de "nova sacsejada" la retallada del 4,8% en el pressupost de Salut

El sindicat alerta que la reducció es basa en un estalvi farmacèutic "fictici". Els facultatius qualifiquen la taxa d'un euro per medicament receptat un "greuge" per als malalts crònics i les persones que estan a l'atur

Joan Serra
2 min

BarcelonaEl pressupost del departament de Salut per al 2012 patirà una reducció del 4,8% respecte als comptes del 2011, tal com va detallar aquest dimarts el Govern. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha insistit en les últimes setmanes que l'activitat assistencial no en resultarà afectada, un missatge repetit ahir pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Tanmateix, Metges de Catalunya considera que aquesta reducció suposa una "nova sacsejada" per a la sanitat pública, que repercutirà negativament en l'atenció sanitària. De fet, el sindicat va convocar la vaga del 15 i 16 de novembre per influir en la confecció dels pressupostos i ja va alertar d'una possible reducció d'un 4,8% dels recursos de Salut.

Metges de Catalunya rebutja la rebaixa de 425 milions en els comptes del Servei Català de la Salut (CatSalut) i recorda que aquest fet situarà Catalunya a la cua dels territoris de l'Estat en despesa sanitària per càpita, amb 1.150 euros anuals. El sindicat adverteix que aquests pressupostos són d'"alt risc" i puntualitza que la contenció de la despesa que persegueix el Govern se sustenta en un estalvi farmacèutic "fictici" de 336 milions, una rebaixa del 26,14% respecte als comptes del 2011. CCOO també ha alertat que aquest estalvi serà "difícil de complir", tal com adverteix Joan Canals, responsable de política sanitària del sindicat. Canals apunta que l'any passat ja es va pressupostar una reducció de la despesa de farmàcia del 13% respecte al 2010.

Metges de Catalunya considera "inassolible" els objectius fixats per al 2012. En un comunicat, el sindicat ha recordat que aquest any Catalunya ja ha gastat 1.700 milions en farmàcia, segons dades del ministeri de Sanitat de principis d'octubre, que representen 427 milions del pressupostat inicialment. Per això, entén que en el pròxim exercici es produirà una desviació pressupostària de la despesa farmacèutica, que "es carregarà injustament sobre els salaris dels professionals".

Respecte a la mesura d'implantar la taxa d'un euro per medicament receptat, el sindicat mèdic –majoritari entre els facultatius– reitera que la mesura "pot suposar un greuge per als malalts crònics i per a les persones en atur". El Govern va especificar que la introducció de la taxa tindrà un caràcter universal i, de moment, no es preveuen exempcions, per exemple, en funció de la renda. Tanmateix, la Generalitat es mostra oberta a estudiar modificacions, que tinguin en compte els ciutadans amb pocs recursos i els pacients crònics.

stats