Societat 09/04/2013

Metges de l'Hospital de Bellvitge destaquen que l'estimulació cerebral redueix un 80% dels símptomes del Parkinson

També assenyalen que l'administració d'un gel a l'intestí és un tractament eficaç en pacients greus que no admeten altres teràpies

Acn
1 min

L'Hospitalet de LlobregatEls responsables del tractament de malalts de Parkinson de l'Hospital Universitari de Bellvitge destaquen que l'estimulació cerebral profunda, una operació quirúrgica que consisteix en la implantació d'elèctrodes cerebrals en zones del cervell anormalment actives en els malalts de Parkinson, redueix un 80% dels símptomes motors de la malaltia.

Es tracta de símptomes com les fluctuacions motores, una molt mala mobilitat o els moviments involuntaris que es fan presents en un estat avançat. D'altra banda, assenyalen que la infusió contínua d'un gel de levadopa i carbidopa per via intestinal és un tractament eficaç en pacients greus que no admeten altres teràpies.

L'estimulació cerebral profunda permet, segons els metges de l'Hospital de Bellvitge, la neuromodulació del circuit motor dels ganglis basals en alguns dels seus nodes crítics. Els punts que s'estimulen poden ser el tàlem, el nucli pàl·lid intern o el nucli subtalàmic. Segons el neurocirurgià Gerard Plans, es prefereix estimular el nucli subtalàmic perquè "presenta els mateixos efectes beneficiosos i a la vegada permet reduir la medicació a menys de la meitat en alguns casos".

Pel que fa als sistemes d'infusió contínua, destaquen que s'han consolidat com un dels tractaments més eficaços quan altres teràpies no funcionen en pacients greus. L'administració del gel a l'intestí, tal com assenyala el neuròleg Serge Jaumà, "corregeix les fluctuacions motores i discinèsies, redueix els problemes d'absorció, permet ajustar la dosi en funció de les necessitats del pacient i millora l'autonomia, així com la qualitat de vida de la persona".

stats