SANITAT
Societat 28/11/2011

Els metges de família hauran de ser més resolutius per reduir les visites als especialistes

El Pla de Salut 2011-15 preveu que el 30% de les malalties es tractaran als centres d'atenció primària (CAP). El document del Govern marca com a objectiu que el temps d'espera en visites a especialistes es redueixi un 15%

Joan Serra
2 min

BarcelonaEls metges de família hauran d'atendre especialitats que fins ara acabaven en una derivació a l'hospital. És un dels eixos que figuren al Pla de Salut 2011-15, un document estratègic de la conselleria de Boi Ruiz sobre el model d'atenció sanitària que ha d'aplicar Catalunya en els pròxims anys, avançat diumenge per l'ARA. Els metges de l'atenció primària disposaran de guies clíniques pactades pels centres de referència en cada especialitat i hauran d'aprofitar al màxim els recursos disponibles al seu abast, com les tecnologies de la informació (per exemple, les consultes telemàtiques). Si resulta necessari, Salut no descarta que l'especialista es traslladi puntualment al CAP. "No estem parlant de posar més especialistes a la primària, sinó de solapar l'atenció especialitzada i primària", ha explicat el conseller aquest dilluns. L'objectiu de Salut és reduir un 15% el temps d'espera en visites a especialistes i que el 30% de les malalties es tractin directament als CAP. De fet, aquests centres atendran especialitats d'oftalmologia, aparell locomotor, salut mental, dermatologia i otorinolaringologia.

Millorar la capacitat resolutiva de la primària és un dels tres eixos del Pla de Salut. Els altres dos són la reorientació dels recursos cap a l'atenció als malalts crònics, que consumeixen el 70% de la despesa sanitària, i la reordenació dels procediments d'alta especialització que es fan als hospitals. No tots els centres hospitalaris podran fer de tot. Per això, Salut endreçarà 17 procediments d'alta complexitat, com els relacionats amb trasplantaments i cirurgia del càncer.

El Govern s'ha proposat diversos objectius de resultats en salut. D'aquí a l'any 2020, preveu augmentar un 5% la proporció d'esperança de vida viscuda en bona salut. En el mateix període, també preveu reduir un 10% la mortalitat de càncer i un 20% la mortalitat per patologies cardiovasculars. Fins a l'horitzó del 2015, Salut es planteja reduir un 15% els reingressos per diabetis i disminuir per sota del 28% la prevalença del tabaquisme. Per aconseguir-ho, demanarà al pacient que actuï amb responsabilitat. Sense aplicar mesures coercitives, es demanarà al ciutadà que tingui cura de l'estil de vida, que conegui els processos que implica la seva malaltia (sobretot en el cas dels pacients crònics) i que faci un ús racional dels recursos sanitaris. "Les coses no seran iguals", ha sentenciat el conseller.

stats