Societat 21/05/2019

Milers de persones protesten per les retallades als serveis de persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat denuncia la distribució de recursos del govern espanyol

Sílvia Camacho
2 min
Concentració d'aquest matí davant del Departament de Treball, Afers socials I Famílies

BarcelonaMilers de persones s'han concentrat aquest matí davant el departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona per denunciar les retallades que s'han fet als serveis d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual. Amb el lema "Amb la nostra feina no s'hi juga", les entitats socials protestaven pels deu anys de congelació de finançament i la no aplicació de l'increment del salari mínim interprofessional (SMI) per a persones amb discapacitat. Demanen a la Generalitat una millora en els serveis d’atenció i suport a aquestes persones, i al govern espanyol una distribució dels recursos equitativa.

Dincat, la federació que agrupa les entitats socials que vetllen pels drets de les persones amb discapacitat, explica que la falta de finançament públic posa en risc 10.000 llocs de treball i el manteniment del servei d'atenció a 40.000 persones. La vicepresidenta d'AEES Dincat, Amèlia Clara i Quintana, ha afegit que "calen 40 milions d'euros per sobreviure" i que no hagin de tancar centres especials de treball (CET) i, de retrux, les persones que hi treballen perdin la feina i el sou.

Clara denuncia la distribució de recursos que fa el govern espanyol: un 16% del pressupost destinat a Catalunya, malgrat que "el 23% de les persones discapacitades de l'Estat són a Catalunya". "Demanem a l'Estat que aporti a Catalunya el que li correspon", ha exigit també la portaveu.

Pressupost estatal sense aclarir

El govern espanyol hauria d'haver convocat la Conferència Sectorial d'Ocupació i Afers Laborals abans de finals d'abril. La trobada, entre més coses, hauria servit per concretar el pressupost destinat al col·lectiu de persones amb discapacitat en cadascuna de les comunitats autònomes. "Ara mateix no tenim data ni convocatòria de la conferència", ha defensat el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. Davant la manifestació del col·lectiu, ha afegit que la Generalitat està a l'espera d'aquesta reunió per poder decidir "les mesures i avançar" depenent de la "capacitat de finançament" que aprovi l'Estat per a Catalunya.

Ginesta ha assegurat que comparteixen una bona part de les reivindicacions de les entitats i que hi ha un "infrafinançament crònic per a les persones discapacitades que es veu accentuat amb l'increment de l'SMI" que no s'ha repercutit. El secretari general de Treball ha justificat que la Generalitat ha augmentat un 22% els recursos destinats als CET i que "el compromís del Govern és que cap persona pot perdre la feina".

Moment de l'entrega del manifest del Dincat al secretari general del departament, Josep Ginesta i al director general, Josep Vidal

Membres de Dincat, durant la concentració a Barcelona, han entrat al departament de Treball, Afers Socials i Famílies i han lliurat un manifest a Ginesta i Josep Vidal, director general d'Economia Social. El departament ha assegurat que seguiran en "contacte permanent i directe perquè les persones amb risc no en pateixin les conseqüències" i que esperen la conferència de l'Estat per poder actuar amb un pressupost concret.

stats