Societat 19/05/2018

Millo lloa la tasca de la Guàrdia Civil per preservar la "llibertat" a Catalunya

El cos celebra el seu aniversari a Sant Andreu de la Barca, a tocar de l'Institut El Palau, del qual s'investiguen quatre docents per haver "humiliat" presumptament els fills d'alguns agents

Marta Vergoñós
2 min
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo

Sant Andreu de la Barca"Gràcies per haver fet la vostra feina en uns moments difícils com els que hem viscut. Gràcies per haver defensat la democràcia, la llei, la llibertat, la Constitució i Espanya". Aquesta és només una de les moltes mostres d'agraïment que ha expressat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, aquest dissabte durant l'acte de celebració del 174è aniversari de la Guàrdia Civil. L'efemèride s'ha commemorat a la caserna de Sant Andreu de la Barca i coincideix amb un dels moments més tensos que viu el cos des que es va instal·lar a principis dels anys 90 en aquesta ciutat del Baix Llobregat. El motiu: l'enfrontament entre alguns agents i un grup de docents de l'Institut El Palau, situat a tocar del complex; els jutges investiguen quatre professors per haver "humiliat" presumptament fills de guàrdies civils després de l'1-O.

Millo ha assegurat que els efectius de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya han hagut de plantar cara a l'independentisme "en les condicions més difícils que l'ésser humà pugui imaginar". "Algunes de les vostres famílies han patit 'escraches' als vostres domicilis i alguns dels vostres fills han patit assetjament a les escoles. Han volgut trencar la convivència dels que porteu gairebé tota la vida aquí. Han volgut posar en dubte la vostra professionalitat i fer el buit a les vostres famílies, però no ho han aconseguit i mai ho aconseguiran", ha afegit.

El cap de la Guàrdia Civil en territori català, Ángel Gozalo, ha admès que el 2017 va ser un any "complicat" per al cos a Catalunya. Gozalo ha destacat que al costat dels que, "legítimament", estan en desacord amb l'actuació dels agents en relació al Procés també hi ha altres persones que els han traslladat el seu suport. "Tenim la ferma convicció de continuar oferint el millor servei", ha afirmat. Més enllà del debat sobiranista, Gozalo ha sostingut que l'actuació dels agents va ser clau per resoldre altres conflictes que van afectar la societat catalana l'any passat.

Per exemple, en el cas de la vaga de la plantilla d'Eulen, encarregada dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat. "Vam haver de fer equilibris entre els drets dels treballadors i els de les persones que volien volar", ha valorat. També hi ha hagut un espai per recordar la feina que fa el cos en matèria antiterrorista, amb referència especial als atemptats jihadistes del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils.

stats