Societat 10/05/2018

Arxiven cinc de les nou denúncies contra professors de l'Institut El Palau

Quatre docents més seran investigats per discriminar alumnes fills de guàrdies civils per l'1-O

Laia Vicens
2 min
Pares i mares d'alumnes de l'IES Palau de Sant Andreu de la Barca han llegit un manifest aquesta tarda en suport dels docents denunciats

BarcelonaEl jutjat d'instrucció 7 de Martorell ha arxivat cinc de les denúncies interposades contra professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca i ha decidit continuar investigant tres professors més per un presumpte delicte de discriminació i contra la integritat moral per suposadament haver "humiliat" alumnes fills de guàrdies civils. En total, doncs, són quatre els docents d'aquest institut investigats, perquè el jutjat d'instrucció número 3 de Martorell ja va admetre a tràmit una denúncia contra un docent.

La denúncia de la fiscalia contra nou professors d'El Palau, interposada per un grup de pares que són guàrdies civils, es va dividir en dues causes perquè no totes les acusacions contra els docents són per fets ocorreguts el mateix dia. El repartiment entre els jutjats d'instrucció es fa en funció de la data dels fets denunciats, de manera que el jutjat número 3 de Martorell es va quedar amb la denúncia contra el novè professor per uns fets que van passar el 20 d'octubre. Aquest jutjat investiga un mestre que hauria demanat als alumnes d'una classe "que aixequessin la mà els fills dels guàrdies civils". La denúncia del ministeri públic afegeix que el docent va dir que "entenia" que els alumnes amb la mà alçada no volguessin fer vaga el 25 i el 26 d'octubre –hi havia una vaga general d'estudiants contra la repressió de l'1-O– perquè "els seus pares no eren independentistes".

En canvi, la causa contra els altres vuit professors va recaure en el jutjat d'instrucció número 7 de Martorell, que ara ha decidit arxivar cinc de les denúncies i seguir investigant tres dels casos denunciats en aquesta part. Les causes estan obertes pels delictes de discriminació i contra la integritat moral. Encara no hi ha assenyalada cap declaració.

Davant la separació de causes, la fiscalia presennta un recurs perquè la causa s'unifiqui en una de sola i no es divideixi en dues. El ministeri públic defensa que la situació del 20 d'octubre –per la qual hi ha un professor investigat– no s'entén si separa dels fets del 2 d'octubre –pels quals ara queden tres docents investigats-.

Delictes que poden comportar penes de presó

La fiscalia, en la denúncia que va presentar, acusa els nou docents d'haver discriminat i "humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils després de l'1-O. Els atribueix un delicte de lesions a la dignitat dels alumnes per discriminació i un altre d'injúries greus. Tot i això, el jutjat de Martorell que ha admès a tràmit la denúncia investiga el professor per discriminació i delictes contra la integritat moral. Segons el Codi Penal, els dos delictes poden arribar a comportar penes de presó.

Malgrat tot, s'haurà de veure quin és el recorregut de la denúncia als jutjats de Martorell. Hi ha el precedent, de fa menys d'un mes, del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell, que ha decidit arxivar la causa contra sis dels vuit professors investigats –que van ser citats a declarar– per com havien tractat els fets de l'1-O a classe. En aquest cas, el tribunal manté la investigació contra dos dels docents.

stats