Mobilitat

Dimarts que ve es comencen a deixar de vendre els bitllets de transport magnètics

Durant dos mesos el format de plàstic, cartró dur i l'actual encara conviuran

ARA
3 min
Aquesta és la nova T-Mobilitat de cartró que els usuaris podran adquirir sense donar-se d'alta enlloc

BarcelonaEls bitllets magnètics dels títols de transport T-Usual, T-Casual, T-Grup i T-Familiar ja tenen data de caducitat. L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ja va anunciar el setembre passat que el format desapareixeria completament abans que s'acabés l'any. I aquest dilluns ha posat el calendari damunt la taula: a partir de dimarts que ve les màquines expenedores deixaran de vendre aquest format.

La transició no serà de cop i durant dos mesos encara conviuran tres formats: la T-Mobilitat de plàstic, en la qual l'usuari –prèviament registrat– recarrega el títol de transport i que es pot portar al mòbil; la nova T-Mobilitat de cartró (un nou suport més sòlid que es podrà comprar sense registre, però que no ofereix tantes prestacions com l'anterior), i els bitllets magnètics tradicionals que encara estiguin vigents. De fet, l'ATM es dona temps per fer aquest procés perquè, d'entrada, no totes les màquines expenedores estaran preparades per emetre el nou format i, per tant, encara s'hi podran comprar els bitllets magnètics.

La nova T-mobilitat de cartró tindrà el mateix funcionament que la de plàstic: cap de les dues s'ha de passar per la ranura, sinó que són contactless i recarregables, és a dir, es poden reutilitzar carregant un nou títol a les màquines d'autovenda o amb el mòbil. Però les de plàstic tindran alguns avantatges més, com ara recuperar els viatges pendents en cas de pèrdua o acumular més d'un títol a cada targeta, cosa que les de cartró no. "Igualment, reduirem el cartró i els costos, perquè aquestes noves targetes estan fetes d'un cartró més resistent, que pot durar un o dos anys, i no són magnètiques sinó que van amb xip i, per tant, no passen per la ranura, cosa que els provocava molt de desgast", ha justificat el director de l'ATM, Pere Torres. L'ATM assegura que les noves targetes ja s'han provat en dos congressos a Barcelona sense cap incidència destacable.

Com s'obté?

La nova targeta en format cartró es podrà obtenir a les màquines autovenda, sense donar-s'hi d'alta, a diferència del format plastificat de la T-Mobilitat, que requereix un registre i només es pot adquirir en punts específics de la xarxa de transport i no a totes les estacions.

Quant costarà?

A l'hora d'adquirir a la màquina el nou títol de cartró contactless per primera vegada, l'usuari haurà de pagar 50 cèntims a banda del preu de l'abonament que hi carregui. A les recàrregues següents ja només farà falta pagar l'import de l'abonament, excepte si cal canviar la targeta de cartró perquè s'ha fet malbé o s'ha perdut. La T-Mobilitat en format plàstic té un cost superior, 4,5 euros, que es paguen la primera vegada que l'usuari es registra i obté la nova targeta i en cas de pèrdua o que es faci malbé, però la seva vida útil és més llarga que la de cartró. La targeta també es pot recarregar des de qualsevol mòbil, però, en canvi, si l'usuari vol fer servir el mòbil per tenir els títols directament a l'aparell i validar-los digitalment amb aquest dispositiu (sense targeta física), cal una aplicació que ara mateix només està disponible per als mòbils Android i té un preu d'1 euro.

Quant durarà?

El cartró que utilitzarà la nova T-Mobilitat en aquest format serà més resistent que els actuals bitllets magnètics i com que no s'haurà de passar per la ranura, l'ATM calcula que podran durar entre un i dos anys. La de plàstic té una vida més llarga.

Servirà per a tots els usuaris?

A la nova targeta de cartró amb xip s'hi podran recarregar els títols T-Usual, T-Casual, familiar i grup. Els títols vinculats a un perfil determinat que cal acreditar (com el de família nombrosa o monoparental, la T-Jove, la T-16 o la futura T-Aturats), només estaran disponibles en format de plàstic, perquè serà indispensable el registre previ per garantir que es compleixen els requisits per tenir-les. El funcionament del bitllet senzill i la targeta T-Rosa (que és un títol propi de l'AMB) es mantindran sense canvis, com fins ara, en el format magnètic.

stats