SOCIETAT
Societat 18/03/2011

Mor Oriol Regàs, l'ànima de la Gauche Divine barcelonina

Va ser promotor de la mítica discoteca Bocaccio i d'altres locals nocturns de la Barcelona dels anys setanta. Ha mort als 75 anys

Redacció
2 min
Oriol Regàs, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaEls anys 70 van ser una època d'explosió cultural a Barcelona. La ciutat sortia de la fosca etapa franquista i les noves iniciatives d'oci i cultura es multiplicaven, influenciades pels aires de renovació que arribaven d'Europa. Un dels personatges que més va contribuir a la revitalització de la vida, especialment nocturna, de la capital catalana va ser Oriol Regàs, que ha mort aquesta nit als 75 anys a causa d'un ictus cerebral que va patir el 8 de febrer passat i del qual no ha pogut recuperar-se. Entre les seves fites es compta haver promogut la mítica discoteca Bocaccio del carrer Muntaner, punt de trobada d'intel·lectuals, artistes, escriptors, periodistes i arquitectes progressistes de l'època. De fet, Bocaccio és el bressol del moviment que Joan de Sagarra va batejar més tard com Gauche Divine.

Regàs va passar la seva infantesa a França i va estudiar hostaleria a Tolosa. La relació amb el sector el va acompanyar tota la vida i a Bocaccio el van acompanyar altres locals com la Cova del Drac, el pub Tuset, la discoteca Up&Down o el restaurant Via Veneto. Però la seva vocació no va acabar en els plats i les copes. Regàs també va relacionar-se amb el món de les motos, primer com a pilot, després fundant la revista Grand Prix i més tard com a patrocinador de diversos pilots. L'amor pel motor li venia d'una expedició en què va recórrer el continent africà des de Ciutat del Cap fins al límit amb el Mediterrani dalt del seient d'una Montesa. Abans, el seu esperit aventurer el va portar a passejar-se per mig món, des de Hong Kong fins a Barcelona, a bord d'un vaixell.

Després de l'èxit aconseguit a partir de 1967 gràcies a Bocaccio, Regàs va obrir altres locals nocturns a la ciutat però no va abandonar les inclinacions culturals que el van acompanyar tota la vida. Va col·laborar en projectes de cinema l'Escola de Barcelona, que tot just acabava de néixer. Va impulsar la música catalana i va promoure diversos artistes de la Nova Cançó, com Serrat, Maria del Mar Bonet o Lluís Llach. I va obrir un dels restaurants més coneguts de la ciutat, que encara està obert, el Via Veneto. Més tard, va canviar de model per crear la discoteca Up&Down, a la part alta de la Diagonal i va col·laborar amb la revista L'Avenç. L'any passat va publicar les seves memòries, Els anys divins.

stats