Societat 11/07/2016

Moren dos germans de sis i quatre anys en un incendi a Barcelona

El tercer germà, de dos anys, està ingressat molt greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron. La causa més probable és un accident

Enric Borràs
3 min
El lloc on s'ha declarat l'incendi / FRANCESC MELCION

BarcelonaUna nena de sis anys i un nen de quatre han mort aquest matí a causa d’un incendi al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona. El tercer germà, de dos anys, ha quedat molt malferit i l'han ingressat en estat molt greu a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on l'han aconseguit estabilitzar. La mare, de 27 anys, ha patit cremades de segon grau i el pare, de 33 anys, no era al pis. A tots dos –que tenen la nacionalitat espanyola– els han hagut d’atendre per un atac d’ansietat. Els Serveis d'Emergències també han atès nou persones més.

"He sentit els crits dels nens i, quan he tret el cap pel balcó, he vist el fum negre que pujava", explica Felipa Nieto, veïna del mateix bloc on la tragèdia ha colpit la família que va entrar a uns baixos buits per ocupar-los ja fa anys. Viuen al carrer de Rodes, però l’edifici dóna, a l’altra façana, al carrer de Sant Ramon de Penyafort, que fa frontera entre Barcelona i el barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.

Encara no se sap què va causar el foc, però fonts que han tingut accés a l’habitatge apunten que el més probable és un accident. L’edifici no té gas natural des del 2009, però l’origen de l’incendi podria haver estat una fuga de gas butà o un curtcircuit, entre d’altres causes. També s’investiga si els nens eren sols a casa, tal com sospita Nieto, que recorda la mare, desesperada, picant a la porta -des de fora- i demanant auxili.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat a través de Twitter la consternació per la mort dels dos nens i ha remarcat que els equips municipals treballen per esbrinar les causes de l'incendi.

La policia científica ha estudiat l’habitació que feia de sala d’estar, menjador i cuina on han començat les flames. Un espai petit que s'ha convertit en una presó per als tres germans. Com en els altres baixos del bloc –i d’un barri amb fama d’insegur– totes les finestres tenen reixes per evitar robatoris. "Una reixa no deixa entrar però tampoc deixa sortir", admetia aquest matí el comissionat de Seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, colpit pel succés.

El cap de dia dels Bombers de Barcelona, Rubèn Estela, ha explicat que la manca de ventilació ha fet que el foc es "condensés" a l’habitacle: ha anat cremant, cada vegada amb més força, i quan s'a trencat la finestra i el fum es s'ha vist des de fora l’incendi ja era molt violent. Ha assegurar que han rebut l’avís entre les 9.05 i les 9.10, i que en sis minuts i mig ja tenien dues autobombes, una ambulància i un cotxe-escala al lloc de l’incendi. Més tard han arribat més reforços i deu minuts abans de les deu havien apagat el foc.

Moren dos menors en l'incendi d'un pis a Barcelona/ FRANCESC MELCION

Estela ha dit que quan han pogut entrar al pis l’incendi estava "molt desenvolupat". Tot i això, han aconseguit treure viu un dels nens, el més petit, que continua ingressat a l’UCI pediàtrica de l’Hospital de la Vall d'Hebron. Tot i les explicacions del comandament dels Bombers alguns veïns asseguren que han trigat massa. "Els he trucat a les nou i fins a i 25 o així no han arribat, és increïble", afirmava un veí aquest migdia.

Encara que el foc no ha afectat l’estructura de l’edifici ni s'ha escampat a altres pisos, sí que ho ha fet el fum. A dos adolescents de tretze i quinze anys els han hagut de baixar els bombers d'un tercer pis per l’escala que duien. Abans, també pel fum que no els deixava respirar, cinc joves més que eren en un segon pis havien decidit saltar del balcó. "Els dèiem que no saltessin però no ens devien entendre, perquè són xinesos i anglesos", explicava un veí d’uns tretze anys.

Ell i la seva mare els han ajudat a aixecar-se i a apartar-se del foc i els han atès fins que han pogut fer-ho els Serveis d’Emergències. Segons els veïns s’estaven en un pis turístic. Tots han quedat ferits amb diverses contusions o intoxicació pel fum. Un s'ha trencat algunes vèrtebres, encara que la medul·la ha quedat intacta. Els han dut a l’hospital. A dos veïns més els han hagut d’atendre per un atac d’ansietat i per inhalació de fum.

stats