SOCIETAT
Societat 18/09/2012

El doctor Morin defensa l'activitat de les seves clíniques i nega haver comès avortaments il·legals

"No és que entrés una dona a la clínica i fos arribar i moldre", ha dit l'esposa del metge, també imputada. Els dos han destacat que l'Institut Català de la Salut feia inspeccions aleatòries i, a més, se li informava de tots els avortaments

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl doctor peruà Carlos Morin, que s'enfronta a una pena de més de 300 anys de presó per haver realitzat un centenar d'avortaments il·legals a les seves clíniques de Barcelona, ha admès haver practicat interrupcions d'embaràs als seus centres però ha negat haver comès cap delicte.

“Mai he falsificat cap dada ni història clínica”, ha dit aquest dimarts Morin, que està acusat d'haver realitzat interrupcions d'embarassos d'entre 28 i 32 setmanes i sense les condicions previstes en l'anterior llei i ni en l'actual. Segons les acusacions, per donar aparença de legalitat, molts dels avortaments es justificaven amb falsos informes psiquiàtrics sobre “el greu risc per la salut psíquica de la mare”.

Morin ha declarat aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona, però només ha contestat les preguntes del seu advocat. El judici, amb una dotzena de persones imputades, es celebra a l'Audiència de Barcelona sota una gran expectació mediàtica i s'allargarà fins a finals de novembre.

En la seva declaració, ha explicat quines operacions i activitats es feien a cada una de les seves clíniques i societats, on hi treballaven “professionals especialitzats” com anestesistes i psiquiatres -alguns d'ells ara imputats-. Morin, llicenciat en medicina i cirurgia, ha volgut protegir a la seva dona, Maria Luisa Duran -també imputada- i ha assegurat que ella exercia com a infermera però no feia “cap tipus d'acte mèdic”.

“Vaig fer algunes interrupcions d'embaràs com a metge, però hi havia també un ginecòleg que feia i dirigia els avortaments”, ha explicat Morin, que ha destacat que l'Institut Català de la Salut feia inspecciones aleatòries i podien aparèixer als centres en qualsevol moment.. A més, totes les interrupcions es declaraven a l'ICS, acompanyades d'una amplia documentació.

El doctor ha explicat que totes les pacients que venien a avortar, venien derivades de centres mèdics o professionals i que totes venien voluntàriament i signaven el corresponent consentiment. “Preguntàvem reiteradament si estaven segures”, ha dit Morin, que ha destacat,a preguntes del seu advocat, que alguns dels avortaments van ser pagats per administracions públiques o ajuntaments. Els preus, ha dit, no superaven els 2.500 euros, segons la setmana de gestació.

En la mateixa línia, la dona de Morin, Maria Luisa Duran, ha destacat les inspeccions de l'ICS, que fins i tot s'emportaven expedients aleatòriament. Ella era l'encarregada d'obrir la fitxa a les pacients d'una de les clíniques, però no participava mai en les operacions. "No és que entrés una dona a la clínica i fos arribar i moldre", ha dit Duran, que ha reiterat que els psiquiatres feien una valoració de la pacient abans de fixar l'avortament.

Davant la negativa de Morin i la seva dona a respondre a les preguntes de les acusacions, la fiscal ha demanat que es llegeixin les declaracions anteriors del metge, emparant-se en possibles contradiccions, mentre que el seu advocat s'ha oposat. El jutge ha suspès mitja hora la vista per decidir i, finalment no ha acceptat la petició del ministeri públic, ja que considera que el silenci “no pot suposar mai una contradicció amb el que s'ha dit”. La fiscal, però, sí ha llegit les preguntes que els hi volia formular.

stats