Seguretat

Els Mossos controlaran el Port durant la Copa Amèrica de Vela tot i la marxa enrere de Marlaska

La Guàrdia Civil es limitarà a supervisar la competició a alta mar

2 min
Agents de la Unitat de Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra seran la policia que controlarà el Port de Barcelona durant la Copa Amèrica de Vela d'aquest estiu. Tal com va passar en les preliminars a Vilanova i la Geltrú del setembre del 2023, que va ser un simulacre de la seguretat del macroesdeveniment, la policia marítima de la policia catalana serà la que inspeccionarà el trànsit intern del Port i també els accessos, tant per terra com per mar. Això voldrà dir que els Mossos es faran seu un espai en què ara no és el cos de seguretat competent, com és el Port, tot i que no era el que inicialment estava previst. Tal com va explicar l'ARA, el mes de març passat estava tot tancat perquè el ministeri d'Interior cedís als Mossos la competència permanent de ports i aeroports. Finalment, però, el ministeri es va fer enrere per la convocatòria electoral a Catalunya. Ara bé, aquest moviment no ha acabat afectant el dispositiu de la Copa de Vela: segons ha pogut saber aquest diari, els Mossos continuaran controlant el port durant la competició.

Concretament, per terra els Mossos controlaran els accessos i la seguretat del Port. Per mar, serà la policia marítima catalana que liderarà el trànsit intern. Dit d'una altra manera, tot el que passi a dins del Port serà competència dels Mossos. En canvi, la zona de competició, a alta mar, serà controlada pels vaixells de la Guàrdia Civil. Això va fer enervar els sindicats de l'institut armat, que van assegurar que la Generalitat "els intenta desplaçar traient-los una competència exclusiva". De fet, que Marlaska estigués predisposat a donar als Mossos la competència de ports i aeroports també va aixecar crítiques internes als cossos policials espanyols.

Un marina a tocar del World Trade Center

Tota la seguretat del Port estarà controlada des d'un Centre de Coordinació (CECOR) dels Mossos ubicat en un espai que ja ha sigut escollit a tocar del World Trade Center. Des d'aquest lloc replet de pantalles, on també hi haurà representants de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la policia marítima i la Guàrdia Civil, els cossos policials coordinaran la seguretat de la prova. A sota del CECOR, està prevista la instal·lació d'una marina perquè els Mossos hi puguin amarrar els seus vaixells.

La competició a alta mar serà controlada per un altre CECOR, aquest cop, a dins d'un vaixell de la Guàrdia Civil. La policia catalana, però, també tindrà funcions a alta mar, com ara el control de drons que podrien sobrevolar la prova il·legalment. Alhora els bussejadors dels Mossos comprovaran que a sota l'aigua tot estigui en ordre i no hi hagi cap fuita perillosa. La Copa Amèrica serà, sobretot, una prova de foc per a la unitat marítima de la policia catalana, que va començar a navegar tot just el 2021.

Qui liderava la seguretat de la Copa Amèrica va ser un tema espinós que va aixecar polèmica més enllà dels sindicats policials. L'endemà que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, anunciés que ho coordinarien els Mossos, la delegació del govern espanyol a Catalunya va emetre un comunicat dient que encara no estava decidit. Finalment, la disputa s'ha resolt amb els Mossos controlant el Port i amb la Guàrdia Civil fent-ho mar endins.

stats