Societat 17/03/2017

Els Mossos immobilitzen l'autobús transfòbic d'Hazte Oír a les portes de Barcelona

Defensors i detractors de la campanya s'han enfrontat a Via Laietana, no s'han viscut moments de tensió

Marta Vergoñós
3 min
Els Mossos han retingut l'autobús d'Hazte d'Oír al peatge de Martorell

PallejàVolien arribar a la plaça Sant Jaume, però s'han quedat al peatge de Martorell, a l'AP-7. De poca cosa ha servit a l'entitat ultracatòlica Hazte Oír canviar un cop més el missatge del seu autobús transfòbic, que en aquesta ocasió tenien intenció de passejar pels carrers de Barcelona amb el lema: "El nens tenen penis, les nenes tenen vulva. Ho diu la biologia. Respecte per a tots, no al 'bullying'".

Hazte Oír ha anunciat que retirarà l'eslògan del bus transfòbic i marxarà de Catalunya després que hagi sigut immobilitzat en un dipòsit que la Guardia Urbana de Barcelona té a Castellbisbal. la intenció de l'entitat ara es retirar l'autocar de Catalunya l'abans possible. D'altra banda el president de Hazte Oír, Ignacio Arsuaga, ha anunciat la seva intenció de recórrer la llei contra l'homofòbia davant del Tribunal Constitucional.

L'objectiu d'Hazte Oír ha quedat frustrat ja a les les 11 del matí, quan els Mossos d'Esquadra han retingut el vehicle al peatge de Martorell, a una mitja hora de Barcelona. Els agents els han requerit la identificació i, paral·lelament, la Generalitat ha posat en marxa la maquinària per obrir-los un expedient sancionador i poder immobilitzar-los. L'argument, que el missatge que transmet vulnera la llei catalana contra l'homofòbia.

Mentrestant, a Pallejà, un centenar de persones esperaven amb pancartes de protesta l'arribada de l'autobús, que havia anunciat que faria una primera aturada en una benzinera a l'entrada del municipi del Baix Llobregat. Ajuntament i veïns s'havien oposat des d'un primer moment a la presència de l'autobús al municipi, i l'alcaldessa, Ascensión Ratia, fins i tot havia amenaçat de barrar-los el pas. En última instància va admetre que això era impossible, ja que l'accés a la benzinera es pot fer directament des de l'autovia A2, de titularitat estatal. Però per fer-los evident que no eren benvinguts va decidir penjar una bandera amb l'Arc Iris a la rotonda del cantó de l'estació de servei.

El portaveu d'Hazte Oír, Ignacio Arsuaga, ha anat fins al peatge de Martorell, on està retingut l'autobús

Finalment, però, l'únic que avui ha arribat al municipi de Pallejà ha estat el taxi on viatjava el portaveu d'Hazte Oír, Isidro Arsuaga. Arsuaga ha explicat als alà presents que l'autobús estava retingut per la policia, i ha apel·lat a la "llibertat d'expressió" per reclamar que se'ls deixés continuar el seu camí. Mentre parlava amb els mitjans, gran part de les persones que s'han concentrat a la benzinera l'han començat a increpar. Diversos assistents li han llençat també ous i salsa de tomàquet, uns fets que Arsuaga ha atribuït en un missatge de Twitter als "cadells d'Ada Colau".

A Barcelona, la tensió ha augmentat quan un home que donava suport a l'autobús transfòbic s'ha enfrontat amb diversos protestants a Via Laietana. A l'home li han llençat pintura i aigua i els Mossos se l'han hagut d'endur per la seva seguretat.

El portaveu d'Hazte Oír, Ignacio Arsuaga, atén els mitjans

Multa de fins a 3.000 euros

"Les persones transgènere i les intersexuals són una realitat a la societat catalana que el Govern ha de protegir", diu l'expedient sancionador que el Departament Treball, Afers Socials i Famílies ha obert contra Hazte Oír emparant-se en l'article 24 de la Llei 11/2014.

La primera conseqüència d'aquest expedient ha estat la mesura cautelar que han executat els Mossos d'Esquadra a l'impedir que l'autobús continués circulant per Catalunya. Properament s'estipularà una multa d'entre 300 i 3.000 euros per a l'entitat, que ja ha afirmat que l'assumirà.

stats