Societat 30/11/2020

Els moviments per l'habitatge ocupen la seu d'un gran fons d'inversió a Barcelona

Els activistes s'hi han tancat durant cinc hores fins a aconseguir un interlocutor vàlid per negociar

Natàlia Vila / Eugènia Cardona
3 min
Els activistes han ocupat la seu vestits amb granotes vermelles i màscares que recorden els personatges de la sèrie La Casa de Papel

BarcelonaUn grup de 40 persones ha ocupat aquest migdia la seu d'Haya Real State a Barcelona, una immobiliària amb la qual treballa el fons d'inversió Cerberus. Els fets han passat a l’avinguda Josep Tarradellas, número 36, a les 12 del migdia i la protesta s'ha allargat fins passades les cinc de la tarda. Un cop han accedit a les oficines –ara buides de treballadors i només custodiades per un guàrdia de seguretat–, els manifestants han pujat al terrat de l'edifici i han desplegat una gran pancarta en què es podia llegir el lema "Guerra a Cerberus". Mentrestant, més de 400 persones han seguit l’acció des del carrer.

La protesta, organitzada durant setmanes, es va consensuar durant el Congrés de l’Habitatge de Catalunya –que va aplegar tots els moviments socials– i l'han liderada els diferents sindicats i plataformes en lluita per un habitatge digne. L’objectiu era quedar-se a les oficines fins que el fons hi enviés "un interlocutor vàlid" amb qui els moviments socials poguessin forçar una negociació i arribar a un "acord col·lectiu" que beneficiï "els milers d’inquilins afectats pels abusos d'aquest fons". Cerberus, segons expliquen els sindicats d’habitatge, té més de 160.000 pisos de propietat a tot Espanya i la majoria de sindicats i plataformes asseguren que tenen persones afectades per casos d'abusos immobiliaris d’aquest fons entre els seus membres.

Moment en què els activistes han pujat fins el terrat de la seu d'Haya Real State i han desplegat una pancarta amb el lema "Guerra a Cerberus"

Aquesta vegada, però, la protesta ha tingut un recorregut limitat. Ja a la tarda els organitzadors han explicat que han aconseguit contactar amb dues persones del fons, Patrícia López Llavata, responsable de l'àrea de política social d’Haya Real State, i Javier Puchol Garí, vicepresident de Cerberus European Servicing Iberia a l'Estat. Segons el que han explicat els sindicats, els dos representants del fons no han volgut establir cap tipus de negociació. "No han volgut cedir a les nostres demandes, tot i que no era tan complicat", han assegurat els membres dels sindicats, que han finalitzat la protesta advertint que aquesta és només la primera de les accions que tenen preparades.

Opacitat i incompliments

Al matí, la portaveu del Congrés de l’Habitatge, Clàudia Ruscalleda, ha explicat les dificultats que tenen els sindicats per negociar amb els fons d’inversió i exigir-los que compleixin la llei catalana, que obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables abans d’iniciar un desnonament. "Els fons voltors són opacs. Abans podíem negociar amb un banc però ara ho hem de fer directament amb senyors que no sabem ni quina cara tenen i tot i així juguen amb la vida de la gent", ha explicat Ruscalleda, que ha afegit: "Avui volem desemmascarar-los". Per això, abans d'acabar la protesta, a la tarda, han llançat un missatge clar i els han advertit que "no pararan fins que deixin de ser invisibles i donin la cara".

Per la seva banda, la portaveu de la PAH, Maria Antònia Castellana, ha assegurat que més enllà dels milers d’afectats que ja estan gestionant des dels moviments socials, esperen que l’acte d’aquest dilluns serveixi per aglutinar encara moltes més famílies afectades. "Si ells no compleixen la llei, nosaltres respondrem reallotjant famílies necessitades en pisos de Cerberus", ha advertit Castellana.

Les mes de 400 persones que han seguit la protesta al carrer ho han fet a ritme de concerts i un dinar popular. En la protesta hi han participat grups com Tribade, la rapera Santa Salut i la monologuista Ana Polo. Diverses patrulles dels agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han controlat el perímetre de la protesta durant tot el dia sense intervenir malgrat l'aglomeració de persones.

stats