Societat 21/11/2016

Els tres radars d'entrada a Barcelona multen 8.750 conductors cada mes

El conseller d'Interior els defensa però admet que "és molt fàcil" que es disparin perquè obliguen a reduir a 50 km/h "venint d'una autopista"

Isaac Salvatierra
2 min
Un vianant espera per creuar enmig del trànsit de la Meridiana

BarcelonaEls tres radars d'entrada a Barcelona posen el 57% de les multes per excés de velocitat dels cinemòmetres de la ciutat. Cada mes multen 8.753 conductors, 288 al dia. Així es desprèn de les dades que ha publicat Ara Data al mapa interactiu amb les multes que ha posat cadascun dels 242 radars de trànsit l'últim any i els diners recaptats.

Catalunya, radar a radar, multa a multa

El radar de la Gran Via –a l'entrada per la C-31, des del Besòs– va posar 46.889 sancions entre l'1 de juny del 2015 i l'1 de juny del 2016. El de l'entrada de la Diagonal per la banda Llobregat (la B-23), 31.202 multes. Tanca el pòdium el radar del principi de la Meridiana venint pel Vallès, amb 26.951 sancions. Els tres radars obliguen a prémer el fre de cop per adaptar la velocitat als 50 km/h màxims permesos a la via urbana.

Els tres radars d'entrada a Barcelona multen 8.750 conductors cada mes

El radar de la Gran Via és el que més multes ha posat en l’últim any comptant els 242 radars gestionats pel Servei Català de Trànsit i de l’Ajuntament de Barcelona. El de la Diagonal és el tercer del rànquing i el de la Meridiana, el quart. El segon és el radar per tram de l’AP-7 a Amposta (44.011 multes).

Tenen una intenció recaptatòria aquests tres radars? El conseller d'Interior, Jordi Jané, en una entrevista a RAC1, ha admès que "en determinats moments del dia o de la nit" "algun conductor pot pensar" que el radar de la Diagonal "és recaptatori" perquè "és molt fàcil" que es dispari anant a 70 km/h "venint d’una autopista". El conseller ha recordat que és un radar que gestiona l'Ajuntament i ha dit que cada cas "s’hauria d’analitzar". Amb tot, ha justificat els radars d’entrada a Barcelona "per moderar la velocitat quan s’entra al casc urbà".

Accés a la informació pública

L'Ajuntament de Barcelona no ha informat de quants diners ha recaptat cadascun dels radars de la ciutat, tot i la petició d'accés a la informació pública formulada per Ara Data. Esgotat el termini legal de resposta, el consistori només ha facilitat el punt quilomètric dels radars gestionats pel consistori. Al marge de la petició de transparència prevista per la llei, via departament de Premsa, l'àrea de Mobilitat ha facilitat el nombre d'expedients, radar per radar, però la d'Hisenda no ha desglossat la recaptació. De mitjana, cadascun dels 13 radars de Barcelona factura 546.280 euros l'any.

stats