Publicitat
Publicitat

Medi ambient

Cada català genera 1,54 quilos de brossa al dia, menys que en anys anteriors

Els municipis catalans recullen més residus que mai

Catalunya va reciclar al 2010 més que mai, tant els municipis com els ciutadans. L'augment més gran és el de la recollida de matèria orgànica, que va créixer en un 20%

Els municipis catalans van recollir al 2010 de forma selectiva el 40,57% dels residus que van generar, ha explicat avui el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que ha qualificat la dada de "molt important perquè marca una línia positiva, en superar per primera vegada el 40%". L'any passat, la xifra va ser de 37,5% dels residus generats.

Els catalans van dipositar, dels 4,1 milions de tones de brossa que van produir, 1,7 milions als contenidors diferenciats, un 7,94% més que l'any anterior.

Tost ha presentat, juntament amb Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, un informe sobre els residus generats el 2010 a Catalunya. Segons aquest document, cada català va generar al dia 1,54 quilograms d'escombraries de mitjana, una xifra semblant a la de l'any passat, i inferior als 1,64 quilos que produïa al 2006. L'objectiu és arribar als 1,47 quilograms per persona i dia al 2012, i Tost i Llebot s'han mostrat optimistes de cara a l'assoliment d'aquesta meta.

L'augment més gran en el reciclatge es va produir en la recollida selectiva de matèria orgànica, que va créixer en un 20% gràcies a la incorporació de grans ciutats a aquest sistema, que inclou contenidors marrons diferenciats i que possibilita que actualment es recicli al voltant del 27% de la matèria orgànica produïda.

També ha augmentat en un 6,2% el reciclatge de paper i cartró, fins a les 454.000 tones, i un 7% el d'envasos, fins a les 136.000 tones. La petjada de la crisi, però, es fa visible en la reducció del vidre que va acabar al contenidor verd, ja que les tones reciclades van disminuir en un 2,4%, per causa principalment d'un consum menor.

Segons aquest informe, els enderrocs i les restes de la construcció també han caigut un 25% respecte al 2009, situant-se en 3,5 milions de tones, davant dels 11 milions dels anys 2006 i 2007, un descens que també està lligat a la crisi.


Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de