Coronavirus

El TSJC autoritza el toc de queda 15 dies més i dos municipis de la Costa Brava també el reclamen

Palafrugell i Calonge i Sant Antoni havien demanat mantenir el confinament nocturn però han quedat fora

Ara
3 min
Terrasses plenes de clients al vespre en una imatge recent

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat el toc de queda als 176 municipis catalans que havia demanat la Generalitat per als pròxims 15 dies. A les poblacions afectades la mobilitat estarà prohibida entre la 01.00 i les 06.00. La restricció s'aplica a les localitats de més de 5.000 habitants que tenen una incidència igual o superior als 250 contagis per cada 100.000 habitants –la Generalitat va endurir els criteris per mantenir el toc de queda al màxim de municipis–. També inclou algunes poblacions que estan envoltades per localitats amb aquesta incidència alta. Hi ha 25 municipis que entren a la llista i una quinzena on ja no s'aplicaria gràcies a la millora dels indicadors. No obstant això, hi ha poblacions com Palafrugell i Calonge i Sant Antoni (al Baix Empordà) que han reclamat que es mantinguin les limitacions de mobilitat nocturna perquè és una eina "fonamental" per evitar aglomeracions.

Mapa interactiu: Municipis afectats pel toc de queda

A l’informe que l’Agència de Salut Pública ha presentat al Tribunal –amb data de 3 d’agost– s'exposa que els contagis a Catalunya continuen baixant però “encara es manté una transmissió comunitària no controlada”, que pot “excedir les capacitats de resposta del sistema sanitari”. Els positius primer van afectar principalment la franja d’edat de 15 a 29 anys, però s’han estès per totes les edats i afecten els més grans de 70 anys, que són els més vulnerables i els que requeriran més atenció assistencial. A més, segons Salut, les trobades de persones són el “principal factor” que afavoreix el contagi comunitari. 

"Pressió molt elevada" als CAP i hospitals

El departament repassa diferents indicadors de l'evolució de la pandèmia, i assenyala que han disminuït un 5% els ingressos a les UCI en una setmana, però que les defuncions han crescut un 83% en set dies. En aquest sentit, afegeix que hi ha hagut infeccions en persones amb la pauta completa de vacunació, i que encara hi ha sanitaris de baixa per simptomatologia compatible amb covid. De fet, segons dades de l’Agència de Salut Pública, el 29 de juliol hi havia 1.405 professionals de baixa, un 70% més que el 7 de juliol (827). 

Salut recalca que l’afectació als diferents nivells assistencials “s’estabilitza”, però que encara hi ha “nivells de pressió molt elevats”, especialment a l’atenció primària i en les hospitalitzacions a planta i UCI, que no permeten recuperar l’activitat ordinària dels centres. 

I, pel que fa a la vacunació, l’informe apunta que l’1 d’agost hi havia un 58% de catalans de més de 16 anys amb la pauta completa; lluny, per tant, de l’objectiu del 85%-90% de cobertura. 

Davant de les xifres presentades per Salut, el TSJC conclou que la situació és “de risc imminent i greu”, especialment per la variant delta –que és majoritària a Catalunya– i que contagia també persones amb la pauta completa de vacunació. Per al tribunal, les restriccions actuals han sigut “efectives” pel descens de la incidència registrat des que s’apliquen, i per això torna a acceptar les restriccions demanades pel Govern i que inclouen mantenir el toc de queda en 176 municipis i limitar les trobades a un màxim deu persones.  

Palafrugell i Calonge, sense eines per evitar aglomeracions

Precisament, Palafrugell i Calonge i Sant Antoni, al Baix Empordà, havien demanat mantenir el confinament nocturn però 'han quedat fora de la llista que el Govern ha transmès al TSJC. Els alcaldes de les dues poblacions consideren que és una eina "fonamental" per evitar aglomeracions, sobretot a les platges. L'Ajuntament de Palafrugell ha aprovat aquest dijous un acord de junta de govern per demanar al Procicat que mantingui el confinament nocturn a la població, segons l'ACN. L'alcalde, Josep Piferrer, diu en un comunicat que la supressió del toc de queda, vistes les dades actuals de transmissió, arriba "en el punt més elevat d'ocupació turística". "El nostre municipi té 23.000 habitants, però actualment podem arribar el caps de setmana al voltant dels 90.000, i el confinament nocturn ens suposa una eina fonamental que ens facilita la tasca d'evitar grans aglomeracions difícils de controlar a les zones de platja", remarca Piferrer, que sosté que no comptar amb el toc de queda pot crear "grans dificultats de control".

L'Ajuntament de Palafrugell ja ha demanat reforços per poder controlar les aglomeracions. L’alcalde destaca que les últimes setmanes la Policia Local ha estat "desbordada" controlant les persones que no complien el confinament nocturn i ara preveu que es produeixi un "efecte crida" entre els que busquen allargar la festa i que estan en municipis propers on es manté el toc de queda. L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, també tem aquest possible reclam: "Crec que aquesta decisió pot suposar un risc i un efecte crida, ja que els municipis més poblats i turístics toquen a Calonge i Sant Antoni, com són Castell-Platja d'Aro, Palamós i Santa Cristina d'Aro, sí que mantenen el toc de queda". Soler explica que va fer la petició a la Generalitat, però que l'hi van denegar, i afirma que "és una decepció", tot i que agraeix l'atenció rebuda per part de la delegada del Govern a les comarques gironines.

stats