Societat 19/07/2017

4.200 municipis d'Espanya tenen un greu problema demogràfic

Un estudi de la UAB mostra que 1.840 municipis són espais rurals en risc de despoblació irreversible

N.m.
2 min
Un micropoble de Catalunya

BarcelonaFins a 4.200 municipis d'Espanya tenen un greu problema demogràfic per falta de població. Així ho mostra un estudi del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB (CED-UAB), que apunta que 1.840 punts han estat identificats com a espais rurals en risc de despoblació irreversible. Els municipis amb més males perspectives de futur es localitzen a les àrees circumdants de Madrid. Especialment Castella i Lleó –amb totes les seves províncies implicades en més o menys grau– i Castella-la Manxa, amb una situació d'insostenibilitat demogràfica als municipis més petits de Guadalajara i Conca. També destaquen Aragó, amb especial protagonisme de Terol, i, finalment, la Rioja.

Per contra, els que presenten més resiliència demogràfica es troben a les províncies de la vall de l'Ebre, l'espai al sud que uneix Càceres i Toledo, la muntanya pirinenca i les regions mediterrànies.

"Problema demogràfic de primer ordre"

"Una vegada que els efectes de la crisi econòmica han diluït la il·lusió de la immigració com a panacea per resoldre-ho, la crua realitat mostra que ens debatem entre una transformació radical i el risc d'extinció”, apunta el professor del departament de Geografia de la UAB i investigador del CED Joaquín Recaño. En aquest sentit, l'estudi mostra que la despoblació rural planteja un repte demogràfic "de primer ordre" que requereix "adoptar mesures ràpides i precises per afavorir la subsistència demogràfica i econòmica" d'aquests municipis.

L'estudi també mostra que l'envelliment, la falta de dones i una immigració de pas no permeten recuperar la pèrdua de població que afecta aquests municipis des de mitjans de segle XX. “En els últims anys les causes demogràfiques de la despoblació rural han canviat significativament. L'emigració ha perdut empenta i han cobrat més importància les pèrdues de població per una natalitat molt baixa i una mortalitat per envelliment més elevada", expressa Recaño, que afegeix que "l'escenari s'ha agreujat i presenta ja un seriós problema de sostenibilitat demogràfica”.

El 60% dels municipis espanyols té menys de 1.000 habitants: ocupen el 40% de la superfície de l'Estat, però amb prou feines concentren el 3% de població.

stats