Societat 15/04/2013

Són aquestes les restes de la primera nau que va aterrar a Mart l'any 1971?

Un paracaigudes i una pantalla tèrmica, entre els possibles objectes localitzats de la Mars 3, la primera sonda a arribar al planeta

Ara
2 min
L'anàlisi que la NASA fa de les marques que la Mars 3 podria haver deixat a Mart / NASA

BarcelonaEl repte de qualsevol missió espacial amb aterratge inclòs no és només que la nau s'enlairi de la Terra sense problemes, o que arribi a la seva destinació, o que aterri al lloc triat. El que resulta més complicat és aconseguir que, un cop ha arribat al seu destí, comenci a transmetre les dades que recull, i que aquestes arribin a la Terra sense problemes. El 2 de desembre del 1971 la sonda soviètica Mars 3, la primera a arribar a Mart, va aconseguir el miracle d'aterrar sense problemes al Planeta Vermell i, el que és encara més increïble per l'encara precària tecnologia de l'època, va començar a transmetre, enllaçant Mart amb la Terra. Però el miracle va durar poc: quinze segons. Immediatament després es va fer el silenci i de la Mars 3 ningú no n'ha sabut mai res. Fins ara.

Fa quatre mesos un grup de russos entusiastes de l'astronomia que analitzaven les dades de la missió Orbiter de la NASA van arribar a la conclusió que quatre detalls presents en una fotografia presa el 2008 permetien fer pensar que es tractava de restes de la Mars 3, la sonda soviètica que l'any 1971 va aconseguir aterrar a Mart. Els objectes localitzats podrien ser, segons els experts, el paracaigudes, la pantalla tèrmica, el retrocoet i el dispositiu d'aterratge.

La setmana passada l'Orbiter va enviar una fotografia del mateix indret i això ha portat a pensar els responsables de la NASA que els entusiastes russos tenen raó, i que els senyals que es veuen a la fotografia poden correspondre, certament, a les restes de la Mars 3. Tot i que no descarten altres possibilitats, la ubicació i la tipologia de les marques que s'aprecien en aquestes imatges es correspondrien amb les que hauria deixat la Mars 3.

La Mars 3 va ser la primera sonda enviada a Mart que va aconseguir sobreviure a les dures i estrictes condicions de l'aterratge al Planeta Vermell. Uns mesos abans la Mars 2 s'havia esclafat contra la superfície. A més, la Mars 3 va començar a retransmetre cap a la Terra sense problemes. Malauradament, el miratge només va durar 14,5 segons. Després va arribar el silenci, sense que mai s'hagin pogut determinar les causes que van motivar l'error.

stats