Societat 23/10/2014

Els països desenvolupats converteixen l'espai en un abocador

Prop de 17.000 restes de satèl·lits, coets i altres objectes orbiten al voltant de la Terra. La xifra no para d'augmentar

Europa Press
1 min
Així veu la Terra l'Agència Espacial Europea: voltada de tota mena d'objectes / ESA

MadridEl nombre d''escombraries espacials' no para d'augmentar. Només entre els mesos d'abril i setembre s'ha produït un increment de 311 nous cossos, segons l'Oficina del Programa de la NASA de restes orbitals. És una mala notícia, ja que l'any 2013 va ser el primer en què es produís un descens en el nombre d'objectes. Amb aquestes 311 noves incorporacions, la xifra total d'objectes ha arribat als 16.994.

Però quines són aquestes 'escombraries espacials'? La categoria inclou tota mena de ginys, alguns en servei però molts d'inservibles: antics satèl·lits, coets espacials, i tota mena de restes d'objectes que queden orbitant la Terra després d'una explosió...

La majoria dels 16.994 objectes que orbiten el planeta han estat enviats a l'espai per Rússia. Moscou és responsable de 6.385 objectes. A Rússia la segueixen els Estats Units, amb 5.028, i la Xina, amb 3.785. L'Agència Espacial Europea (ESA) segueix sent l'entitat que menys deixalles aporta a l'abocador en què s'ha convertit l'espai: 96 cossos, dels quals 50 procedeixen d'explosions i 46 són coets, cossos i altres restes.

Davant el volum d'objectes, la Nasa té en marxa un programa encarregat de controlar les escombraries espacials. Es tracta de 'US Space Surveillance Network' (SSN), l'objectiu del qual és detectar, controlar, catalogar i identificar aquests objectes. A més, s'encarrega de predir quan i on caurà un objecte a la Terra, quina és la seva posició en l'espai, i detectar nous cossos residuals en l'espai i a quin país pertanyen.

En teori les agències espacials de tot el món cooperen per investigar els residus espacials. La iniciativa Clean, de l'ESA, té com a objectiu desenvolupar la tecnologia per recuperar i retirar de forma segura les escombraries espacials.

stats