Societat 19/04/2016

Els nens de la cola tornen als carrers de Barcelona

L'Ajuntament té constància d'una desena de menors inhalant i malvivint al districte de Ciutat Vella, i la Generalitat comprovarà si estan sota la seva tutela i s'han escapat d'un centre d'acollida

Ara
2 min
Els nens de la cola tornen als carrers de Barcelona. Imatge del solar on han passat alguna nit

BarcelonaDos nens d'origen marroquí que es desperten al ras en un solar abandonat a tocar del mercat de Santa Caterina de Barcelona i ni una rata de grans dimensions no crida la seva atenció. La imatge la descriu 'El Periódico' en la seva edició d'aquest dimarts per alertar, com també fa 'El Punt-Avui', que un grup de menors, teòricament, tutelats per la Generalitat, malviuen als carrers de Ciutat Vella, enganxats a la cola. Tenen entre 12 i 18 anys i i fan tornar bojos els seus tutors legals perquè no tenen manera de retenir-los. La inhalació de cola amb bosses és una imatge que per a molts veïns de la zona havia desaparegut als anys 80.

L'Ajuntament ha confirmat a aquest diari que té constància d'un grup d'una desena de menors -la xifra, adverteixen, és oscil·lant- que malviuen als carrers de la ciutat i que consumeixen cola. El consistori apunta que la problemàtica no és nova, sinó que històricament un grup de menors consumidors de cola s'ha anat desplaçant d'un punt a un altre del centre de la ciutat. La majoria estan adscrits a centres oberts de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), segons 'El Periódico'.

Però el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies, desconeix si aquests nens estan, o no, tutelats per la DGAIA. Explica que el director del centre recollirà l'infant, en cas que es tracti d'un escapoliment, i si es constata que no està registrat a cap centre de la DGAIA "és procedirà a incorporar-lo".

L'Ajuntament demana una resposta a la Generalitat

Per fer front a la situació, el consistori barceloní ha demanat a la Generalitat un increment de recursos per a aquests centres i una resposta "més contundent" a la situació. L'Ajuntament també assegura que ha posat a treballar de manera coordinada diferents serveis municipals per atendre aquests joves. I que l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) està oferint formació als educadors dels centres tutelars perquè puguin realitzar actuacions de caràcter motivacional per aconseguir que els nois vagin a rebre tractament de desintoxicació.

Iglesias admet que l'Ajuntament els va alertar d'un repunt d'infants addictes a inhalar cola a finals del 2015, però explica que s'han assabentat aquest dimarts del cas de Ciutat Vella per la premsa. Segons el secretari d'Afers Socials i Famílies, "es produeixen escapoliments de tant en tant" entre els 2.700 joves que viuen en centres d'acollida.

La inhalació de cola, si es produeix de manera continuada, provoca danys en el sistema nerviós. Es tracta d'una substància barata i fàcil d'aconseguir.

stats