Societat 10/10/2016

Un dels neonazis absolts de l'operació Panzer, jutjat per violar i maltractar l'ex

La Guàrdia Civil va trobar un arsenal amb un llançagranades però va destruir les armes per error. La Fiscalia li reclama 38 anys de presó, segons el diari Público

Ara
2 min
Arsenal confiscat en els registres realitzats durant l'operació 'Panzer'. / ARA

BarcelonaUn dels neonazis absolts després que la Guàrdia Civil destruís per un error judicial l'arsenal -amb llançagranades inclòs- que havia confiscat en l'operació Panzer, s'enfronta ara a una possible condemna de fins a 38 anys de presó. Aquesta és la pena que la Fiscalia reclama per a José Antonio Andrés Orts a la secció cinquena de l'Audiència de València, segons el diari digital Público, on està sent jutjat per violar, vexar i agredir l'exparella.

L'Audiència de València mateix -la secció quarta- va absoldre el juliol de fa dos anys els 18 acusats en el judici de l'operació Panzer, que havia permès desarticular l'any 2005 el grup neonazi Frente Antisistema. Estaven acusats d'associació il·lícita, tinença il·lícita d'armes prohibides i tinença d'armes de foc reglamentàries. Entre els qui van seure a la banqueta hi havia dos militars, un regidor de la població valenciana de Silla, del partit ultra España 2000 i l'assassí confés del jove antifeixista de Burjassot Guillem Agulló, mort l'abril del 1993.

El tribunal va anul·lar la prova de les transcripcions de les trucades de telèfon dels membres del grup perquè considerava que no hi havia indicis de delicte que haguessin justificat punxar-los els telèfons. A més, la Guàrdia Civil havia destruït l'arsenal format per un bazuca, pistoles semiautomàtiques, una ballesta, espases, matxets, bolígrafs-pistola i diverses armes blanques més, així com munició per a les armes de foc. En els escorcolls al local del grup i en un domicili també es van trobar documents i simbologia nazi.

Ara, Orts, amb antecedents per maltractaments, segons Público, espera la sentència del judici per violar, vexar i maltractar l'exparella. Va negar els fets quan va declarar i va dir que ella l'havia denunciat per "un trastorn de la personalitat" causat per un avortament. L'escrit de la fiscal María Ángeles Martínez, però, assegura que Orts degradava la dona, que la va insultar davant la seva pròpia família i els amics, que l'amenaçava, que la va agredir diverses vegades amb cops de puny a la cara i un cop de cap, i que l'obligava a mantenir relacions sexuals que fins i tot va arribar a gravar.

stats