MEDI AMBIENT
Societat 27/11/2015

El 2080 ja no hi haurà neu natural per sota dels 1.800 metres

La temporada arrenca amb una inversió en neu artificial de 4,5 milions, bàsica per al present i el futur

Selena Soro
4 min
Dimarts ja va obrir l’estació d’esquí de Masella, avui obrirà La Molina i demà ho farà Baqueira Beret.

BarcelonaEl turisme de neu és el principal motor econòmic de les comarques de muntanya a Catalunya. Genera 2.500 llocs de treball directes i 9.000 d’indirectes, i en els últims quinze anys ha atret una inversió de més de 278 milions d’euros. Alhora, poques activitats com l’esquí s’ubiquen en un entorn tan delicat i fràgil, que té una dependència tan gran del clima. Segons les projeccions del Servei Meteorològic de Catalunya, el Pirineu és l’indret de Catalunya on es produiran els increments de temperatura més importants del territori. Un estudi fet per l’Agència Regional de Medi Ambient de Migdia-Pirineus (ARPE) mostra que la temperatura mitjana al Pirineu s’ha incrementat en 1,3 graus des de l’any 1945, mentre que l’augment a França i a la resta del món ha sigut de 0,9 i 0,74 graus, respectivament.

A Catalunya, la nova temporada d’esquí 2015-2016 arrenca aquest any amb una inversió en producció de neu artificial de 4,5 milions, el 34,6% del pressupost total, segons va anunciar ahir en roda de premsa el president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Xavier Nolla. El director comercial de Baqueira, Xavier Ubeira, també va destacar el paper “crític i estratègic” de la producció de neu artificial, un sistema que ja tenen instal·lat en el 45% de les pistes. A Masella, de cara a la nova temporada, han incorporat canons a l’últim eix de l’estació que els faltava i han canviat alguns aparells.

L’esquí als Pirineus l’any 2080

Segons dades de Météo France, al Pirineu Central (vessant nord), durant el període 1960-2010, s’ha constatat una reducció del gruix de la neu de 5 centímetres cada 10 anys a les cotes de 1.800 metres. Les projeccions per al futur indiquen que a la mateixa cota, i en comparació amb el període de referència, hi haurà una disminució del gruix de neu d’entre 26 i 31 centímetres l’any 2030, i d’entre 34 i 39 centímetres el 2080. D’acord amb aquestes projeccions, per sota dels 1.800 metres practicar esports de neu serà inviable d’aquí 65 anys.

Un altre estudi, de l’Aspen Global Change Institute, preveu que, per un augment d’un grau de la temperatura mitjana, les pistes d’esquí viables amb neu natural arreu del món es reduiran al 75% de les actuals.

La majoria de les estacions catalanes es despleguen entre els 1.500 i els 2.500 metres. Segons el primer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (2005), la innivació artificial podria intensificar-se en el futur, especialment a les estacions més orientals del Pirineu català, com a resposta a aquesta variabilitat climàtica. Això contribuiria a la possibilitat que l’esquí pugui mantenir-se per sobre dels 1.800 metres però, al mateix temps, implicaria que part de les instal·lacions situades per sota d’aquesta cota quedessin abandonades.

Ja fa anys, de fet, que les estacions d’esquí pugen en altitud i incrementen les inversions en canons per a la producció de neu, segons explica a l’ARA el director de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, Joaquim Alsina. En la seva particular lluita contra el canvi climàtic, les polítiques del sector giren al voltant de tres àmbits essencials: la ubicació, el disseny i el treball a les pistes. Així, es prioritzen les cotes més altes a l’hora de preparar noves zones esquiables i es reforcen les vessants nord de la muntanya. També es treballa la neu per modificar la inclinació de les pistes i disminuir les radiacions solars.

La producció de neu ha sigut l’àmbit on s’han centrat més esforços. “Amb la mateixa energia ja produïm 30 vegades més de neu que als anys 90”, assenyala Alsina. També s’han millorat les telecomunicacions. “Abans trigàvem una hora a rebre les dades de les sondes, ara triguem un minut. Això ha servit per reduir el temps de reacció davant un canvi de les condicions de temperatura, humitat i vent en cada zona. S’aprofiten millor els períodes de condicions òptimes i s’evita el malbaratament d’aigua quan canvien les condicions”, il·lustra.

Segons l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, la disponibilitat hídrica també serà un factor determinant sobre les possibilitats d’innivació i l’ampliació de zones esquiables. Estacions com la Molina, però, ja prenen mesures, i les reserves d’aigua que s’emmagatzemen als llacs provenen principalment dels excedents de l’època de desglaç. Amb els mesos, l’aigua es retorna a la mateixa conca hidrogràfica i es completa un cicle tancat. “Ens adaptarem. La humanitat sempre s’ha adaptat a tot”, conclou Alsina.

Bones previsions per a una temporada que comença amb neu

L’any passat la falta de neu a Catalunya va obligar a posposar fins a finals del mes de desembre l’arrencada total de les estacions d’esquí. Enguany la cosa ha canviat. Les baixes temperatures han deixat neu per tot el Pirineu, i dimarts passat ja va obrir Masella. Avui obrirà La Molina i demà ho farà Baqueira Beret. La resta d’estacions preveuen obrir durant el pont de la Constitució.

El president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Xavier Nolla, va reivindicar el paper del turisme d’esquí per revitalitzar l’economia de les zones de muntanya. Segons un estudi elaborat conjuntament amb Esade i la Universitat Pompeu Fabra, per cada euro de forfet, 12,37 euros es queden al territori en forma de consum d’hostaleria i oci, entre d’altres.

stats