El Nobel de química premia els pares de la construcció sostenible de molècules

Benjamin List i David W.C. MacMillan guanyen el guardó per l'organocatàlisi asimètrica

Ara
1 min
La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia premia amb el Nobel de Química els investigadors List i MacMillan.

BarcelonaEl Nobel de química 2021 s'ha atorgat aquest dimecres als investigadors Benjamin List, del Max Planck Institute d'Alemanya, i David W.C. MacMillan, de la Universitat de Princeton, pel desenvolupament de l'organocatàlisi asimètrica, una tècnica revolucionària que permet la preparació i creació de molècules orgàniques. La construcció d'aquesta matèria és una peça fonamental per al desenvolupament de la medicina moderna d'una manera més eficient i sostenible. La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia ha qualificat la contribució a la ciència de tots dos químics com "una enginyosa eina per a la construcció de molècules" que redueix l’impacte de la química sobre el medi ambient i que les últimes dècades ha beneficiat la investigació de moltes farmacèutiques.

La catàlisi és el procés a través del qual s'incrementa la velocitat d'una reacció química, i l'organocatàlisi ho fa amb aquestes petites molècules orgàniques afegint-hi o traient-ne electrons o protons, en funció de l'objectiu desitjat.

Els pròxims dies es coneixeran els guardonats del Nobel 2021 en les categories de literatura i economia, així com el premi Nobel de la pau.

stats