Societat 07/11/2013

El 6% de les noies d'entre 15 i 29 anys pateixen anorèxia o bulímia

Aquest dijous s'ha presentat la campanya 'Quan no menges RES deixes de SER tu', amb un vídeo de conscienciació pensat per a les xarxes socials

Acn
2 min

GironaLluitar contra l'anorèxia i la bulímia entre els joves d'entre 15 i 29 anys i conscienciar el seu entorn és el principal objectiu d'una campanya impulsada des del departament de Benestar Social i Família, l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Actualment, hi ha 26.000 noies, el 6% de la població jove femenina, i 2.000 nois que pateixen aquests trastorns, que poden derivar en malalties cròniques greus.

Amb el lema 'Quan no menges RES deixes de SER tu', la campanya pretén fer reflexionar sobre l'hàbit insà que tenen algunes persones afectades de no menjar, beure només aigua o vomitar l'aliment ingerit per tal de reduir el pes. S'han repartit 6.000 ampolles buides amb el missatge 'Una ampolla d'aigua és tot el teu dinar?' en diferents universitats catalanes i s'ha elaborat un vídeo pensat per conscienciar els joves a través de les xarxes socials.

Un 6% dels malalts d'anorèxia crònica moren

Durant la presentació, l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB) ha donat a conèixer algunes dades que demostren la magnitud del problema. Destaca per exemple que el risc de les noies joves de patir trastorns de conducta alimentària és d'un 11,5% del total de la població de 15 a 29 anys. Actualment, s'han convertit en la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil, amb un total de 26.000 noies que pateixen anorèxia, bulímia o altres trastorns relacionats. Els nois tampoc n'estan al marge, n'hi ha comptabilitzats uns 2.000 i la tendència és a l'alça. Si abans de cada 10 malalts 9 eren noies i 1 eren nois, actualment s'estima que la proporció hauria augmentat pel costat masculí, és a dir, de cada deu afectats 7 serien noies i 3 nois.

Entre les dades més alarmats hi ha la que indica que el 6% dels casos d'anorèxia crònica acaben amb la mort del malalt, uns 112 casos, mentre que un 20% dels afectats per aquest tipus de trastorns no es curaran mai i seran malalts crònics tota la vida. A més a més, hi ha associats altres símptomes negatius, com ara la depressió, l'ansietat i en molts casos trastorns de personalitat. Una altra dada que trenca amb els estereotips que acompanyen aquestes malalties és que els afectats ja no són només joves i adolescents sinó que arriben a l'edat adulta. Més del 60% de les consultes rebudes a l'ACAB el 2012 eren de persones de més de 24 anys.

Millora la diagnosi precoç però es normalitzen conductes de risc

La directora de prevenció de l'ACAB, Cristina Carretero, ha reconegut que durant l'última dècada ha millorat la diagnosi precoç, alhora que l'entorn del malalt s'ha sensibilitzat fins al punt que "l'amic ja no és còmplice i li aconsella demanar ajuda a la família". Ara bé, hi ha un seguit de pràctiques de risc que s'han "normalitzat" i que poden ser una porta d'entrada cap a aquestes malalties, com ara saltar-se els àpats, abusar de laxants, provocar-se el vòmit o fer dietes molt estrictes i sense seguiment mèdic per tal de reduir pes. L'estadística diu que el 65% dels joves han fet algun tipus de dieta restrictiva.

stats