Ciència
Societat 09/06/2011

Nou centre de recerca per millorar la qualitat genètica d'espècies animals i vegetals

Un consorci entre UAB, CSIC i l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha fet néixer el Centre d'Investigació Agrogenòmica, amb investigadors pioners en genètica de plantes i animals

Efe
2 min

Cerdanyola del VallèsEl Centre d'Investigació en Agrogenòmica ha estat inaugurat avui al campus barceloní de Bellaterra per la ministra de Ciència, Cristina Garmendia, que l'ha posat com a exemple de col·laboració científica i de suport a "un sector clau per a la nostra economia, com és l'agroalimentari".

Els orígens del CRAG es remunten a l'any 2006, encara que no ha estat fins avui que s'ha inaugurat la seu d'aquest consorci científic, que compta amb 9.000 metres quadrats en quatre plantes on treballaran mig centenar d'investigadors, encara que acull un total de 239 persones si hi sumem el personal d'administració, de serveis i estudiants postdoctorals i de doctorat.

El nou edifici ha suposat una inversió d'uns 20 milions d'euros, aportats pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Direcció General d'Investigació de la Generalitat en proporcions similars, amb participació de fons europeus en un 50% en els dos casos, mentre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha cedit els terrenys.

El CRAG desenvolupa investigació d'excel·lència en l'àmbit de la genòmica, la biologia molecular vegetal, la genètica d'animals de granja i el desenvolupament d'aplicacions moleculars útils per al cultiu i la criança de les espècies d'interès agrícola i ramader.

El Centre d'Investigació en

Investigadors que han seqüenciat el genoma del meló

Alguns dels seus grups d'investigació són pioners en genètica molecular a Espanya i han participat en projectes molt emblemàtics, com la primera seqüència d'un gen de planta publicat a Espanya, la seqüenciació del genoma complet de l'Arabidopsis thaliana, planta model per a la biologia molecular, o la seqüenciació del genoma del meló.

Els grups que s'incorporen al centre han estat també pioners en l'ús d'aproximacions moleculars per a la millora de plantes i animals de granja, i tenen contractes estables de col·laboració amb empreses del sector agroalimentari.

Pere Puigdomènech ha afirmat que al centre intentarà que els seus descobriments serveixin per "ajudar al nivell tecnològic de les nostres empreses", i ha afirmat que les seves dimensions, que fins i tot podrien créixer en un 15%, el converteixen en un centre de referència al sud d'Europa.

Les principals línies d'investigació del CRAG se centren en el desenvolupament i les reaccions de les plantes al seu entorn, les reaccions a les malalties i a l'estrès ambiental, l'estructura i dinàmica dels genomes, la síntesi de metabòlits secundaris, com pigments o aromes, i la "domesticació" de plantes i animals de granja.

stats