Societat 18/03/2021

Un nou error en les dades situa Espanya com un dels països amb més mortalitat infantil per covid-19

Segons un informe de 'The Lancet', que cita les dades de Sanitat, han mort 54 persones de menys de 19 anys, però en realitat són 24

ARA
3 min
La UCI de l'Hospital del Mar durant la segona onada de la pandèmia de coronavirus

MadridUn article de la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet va fer saltar les alarmes. L'objectiu era comparar la mortalitat infantil per covid-19 en un total de set estats, i Espanya hi figurava, de lluny, amb la dada més alta: 54 defuncions de persones de menys de 19 anys des de l'inici de la pandèmia. La dada que més cridava l'atenció era que, a diferència de la resta de països, en la franja de 0 a 9 anys era on hi havia més morts, 28 en total, xifra que elevava a 0,64 casos per cada 100.000 habitants la taxa de mortalitat, set cops més alta que la de França, cinc cops la d'Alemanya o quatre la d'Itàlia. L'estudi, amb data del 10 de març, va sorprendre els pediatres espanyols: no tenien notificades tantes morts, el que els va fer pensar que hi havia un nou error en la comunicació de les dades de Sanitat.

I és això el que confirma justament el ministeri a l'ARA, tot i que atribueix la responsabilitat a les comunitats autònomes, que haurien registrat la mort d'una persona de 103 anys, a tall d'exemple, com si tingués 3 anys, i així amb la resta de persones de més de 100 anys. Les dades de The Lancet coincideixen amb les de l'informe setmanal que fa l'Institut de Salut Carlos III, d'on la revista va agafar la informació. En aquest sentit, el ministeri assenyala que ja s'ha procedit a fer una revisió per corregir-les i que el resultat serà una reducció dràstica en el nombre de morts.

Morts mensuals per edat a Espanya. Dades revisades per l'Institut de Salut Carlos III.

De fet, segons les dades internes del Carlos III, a les quals ha tingut accés aquest diari, ja s'ha procedit a fer una revisió i hi figuren 8 morts en total en la franja de 0 a 9 anys i 18 en la franja de 10 a 19 anys, el que suposa menys de la meitat de les dades originals. Però els pediatres detallen que els casos de morts per només coronavirus són molts menys. "Els nens no es moren per covid. Són tan pocs casos que qualsevol variació -com la suma dels casos d'avis centenaris- et posa en el pitjor cas. Els pediatres, per l'experiència i pel que hem viscut, sabíem que la dada era errònia", explica a l'ARA el cap de secció de patologia infecciosa i immunodeficiències pediàtriques de la Vall d'Hebron.

El problema d'Espanya amb les dades

Va alertar de la situació per Twitter el pediatre David Andina, que durant mesos s'ha preguntat per què Sanitat i les comunitats donaven xifres de morts de menors per covid molt més altes que les reals. Per exemple, la Comunitat de Madrid reporta 14 menors morts per coronavirus, cosa que Andina assegura que no és certa. Lamenta que després d'un any de pandèmia Espanya continuï tenint tants problemes per posar en ordre les dades.

En total, Salut informa a través a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) de cinc casos de menors de 19 anys morts per coronavirus a l'Estat, però Soler explica que en realitat es tracta de tres menors. Un, segons la seva explicació, va ser per covid i dos més van ser amb coronavirus -un encara dubtós i un altre tenia càncer-. Ara bé, les dades catalanes també aporten confusió. Segons Dades Obertes de la Generalitat, han mort 35 menors d'edat. Soler aclareix que són menors que han mort durant la pandèmia, però no per covid.

stats