Societat 17/07/2020

El nou Hospital Josep Trueta anirà a Salt i serà una realitat el 2028

L'Ajuntament de Girona ha cedit a l'acord a canvi d'inversions en l'atenció primària

Maria Garcia
3 min
El nou Hospital Trueta,  A Girona o a Salt?

Girona"Acord històric". És la frase que més vegades s'ha repetit durant la presentació del projecte del nou Hospital Josep Trueta que es farà a Salt, al costat del Santa Caterina i en uns terrenys una tercera part dels quals pertanyen també a Girona. I hi ha motius perquè fos la frase més repetida. Fa més de vint anys que es parla de construir un nou hospital i fins a quatre consellers s'havien compromès a impulsar-lo. Però des que l'exconseller Toni Comín va obrir la porta a situar-lo fora del terme municipal de Girona, el debat s'havia enquistat en quin municipi havia d'acollir les noves instal·lacions: Girona o Salt.

Després de setmanes de negociacions, la conselleria ha aconseguit que l'Ajuntament de Girona –que era el principal defensor de l'opció gironina– cedeixi i accepti que vagi a Salt. I això que l'alcaldessa, Marta Madrenas (JxCat), havia fet d'aquest projecte un dels seus principals cavalls de batalla del mandat i havia defensat a capa i espasa que els terrenys de Salt no eren convenients. Fins i tot va destinar 17.000 € per redactar un informe que estudiés la idoneïtat de les parcel·les que el govern municipal proposava i que estaven situades al barri de Domeny, al nord de la ciutat i a prop d'on hi ha l'actual edifici del Trueta.

Per contra, l'Ajuntament de Salt (ERC), públicament, sempre havia defensat que la decisió s'havia de basar en criteris tècnics, però la veritat és que, internament, també ha estat pressionant per situar el nou complex hospitalari al seu municipi.

A més, paral·lelament, diferents agents del sector sanitari s'han decantat per una opció o una altra. Entre els que optaven per Girona, a més de l'Ajuntament hi havia els sindicats CCOO i Satse. Per contra, el gran defensor de Salt era el cap de cardiologia del Trueta, Ramon Brugada, juntament amb el Col·legi de Metges i la Intersindical.

La conselleria, doncs, ha hagut de fer equilibris per arribar a un acord satisfactori per a totes les parts. I no ha sigut fàcil. Segons fonts coneixedores de les negociacions, hi ha hagut dos representants clau per aconseguir que Madrenas cedís i acceptés que vagi a Salt: el director del CatSalut, Adrià Comella, i el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana. I, de fet, l'alcaldessa els ha dedicat unes paraules d'agraïment durant el seu discurs.

I és que Madrenas ha intentat girar el revés que ha rebut políticament: no ha aconseguit retenir l'hospital a la ciutat, però sí el compromís que Salut hi farà una sèrie d'inversions: aixecarà un nou Centre d'Urgències d'Atenció Primària al nord (6,5 milions) i un nou CAP al barri de l'Eixample (3,5 milions), i reformarà i ampliarà tres centres d'atenció primària més (4 milions). A més, ha pressionat per ampliar la superfície gironina dels terrenys que ocuparà el nou complex: dels 178.000 m2, 60.000 pertanyen a Girona; una proporció més alta de la que es preveia inicialment.

A pesar que, durant tota la presentació del projecte, els representants polítics han repetit la gran fita que havien assolit arribant al consens, no han pogut evitar, durant les seves intervencions, llançar algun missatge amb doble sentit. "L'Ajuntament de Salt sempre ha entès que la decisió de la ubicació havia d'obeir a criteris tècnics", ha deixat anar l'alcalde saltenc, Jordi Vinyes, abans de recalcar: "Hem fugit sempre de batalles localistes estèrils".

L'alcaldessa gironina, que ha parlat just després, ha recordat que la seva posició sempre havia sigut clara –a favor de Domeny–, però ha repassat diferents punts segons els quals creu que és un bon acord. No obstant això, ha reconegut que "encara hi ha incerteses" en el projecte del nou Trueta i ha recalcat que ara "caldrà fer seguiment d'aquells compromisos assolits perquè siguin una realitat com més aviat millor". "Esperem que el nou Trueta quedi reflectit aviat als pressupostos".

Gran complex sanitari

El nou Hospital Josep Trueta se situarà al costat del Santa Caterina de Salt, en uns terrenys de 178.000 m2 que podrien acollir el nou edifici hospitalari, el Campus de Salut de la Universitat de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica IDIBGI. Es convertiria tota la zona en un gran campus sanitari, a imatge dels models de Dinamarca i Suècia, on convergeixen l'assistència, la recerca i la docència.

El director del CatSalut, Adrià Comella, ha detallat avui el calendari de la conselleria: els dos anys vinents serviran per fer canvis de planejaments urbanístics i per enllestir el pla funcional del Trueta; i, si es compleixen les previsions, seria una realitat el 2028. Comella ha evitat parlar de costos tot i que ha reconegut que seran "importants".

Amb l'acord signat avui, doncs, es posa punt final a una batalla territorial i s'engega una nova etapa que marcarà la qualitat assistencial de la sanitat pública de les comarques gironines durant les pròximes dècades.

stats