Societat 11/10/2014

El comitè de crisi per l'Ebola evita valorar l'alerta dels experts de la UE sobre el Carlos III

El limita a assenyalar que han rebut informació de la visita. La vicepresidenta del govern espanyol ha presidit la primera reunió a la Moncloa

Ara
2 min
Un dels 16 ingressats en observació al Carlos III de Madrid. SERGIO PÉREZ / REUTERS

MadridFinalitzada la primera reunió del comitè especial per a la gestió de la crisi de l'Ebola a la Moncloa. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha presidit la trobada, després de decidir divendres prendre el timó de la gestió i apartar la ministra de Sanitat, Ana Mato.

En un comunicat de dues planes, el comitè, que té previst difondre dos informes al dia, constata que la infectada pel virus, Teresa Romero, "no presenta canvis significatius i es manté estable dins de la gravetat". Constata també que la resta d'ingressats, els 16 contactes d'alt risc, continuen sense símptomes.

L'informe menciona que "han rebut informació" sobre la visita dels experts de la Unió Europea al Carlos III, però evita entrar a fer valoracions de les conclusions que n'ha tret el grup. Després de tres dies de visites a l'hospital, els experts del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en anglès) han arribat a la conclusió que les infraestructures del centre no estan preparades per atendre una emergència d'aquest tipus.

El comitè, en un paràgraf vague, també informa que s'ha acordat que Espanya intensifiqui les gestions en l'àmbit internacional per compartir experiència i intercanviar informació sobre les actuacions que s'estan duent a terme per prevenir i tractar les conseqüències derivades de l'Ebola.

A més del comitè especial, també s'ha reunit el comitè científic. S'ha decidit incorporar a especialistes en medicina intensiva, epidemiologia i microbiologia, per ampliar a tots els camps de la medicina aquest grup. La nota, però, no detalla noms de qui s'hi integrarà. Aquest comitè depèn de l'especial

El grup ha revisat l'estat de les altres 16 persones que es troben ingressades al centre, tres més respecte al divendres. Cap d'elles ha desenvolupat els símptomes, però estan en observació per extremar al màxim les mesures de seguretat. Es tracta del marit de la infermera, a més de cinc facultatius, cinc infermeres, tres perruqueres que la van depilar, un zelador, i una treballadora de la neteja.

El comitè científic que es va reunir aquest divendres estava format per Antonio Andreu, director de l'Institut de Salut Carlos III; José Manuel Echevarría, el cap de Virologia CNMV de l'Institut de Salut Carlos III; Luis Enjuanes, professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques; José Ramón Arribas, cap de la Unitat d'Infecciosos del Complex Hospitalari La Paz-Carlos III; Yolanda Fuentes Rodríguez, subdirectora mèdica del Complex Hospitalari La Paz-Carlos III; i Fernando Simón Soria, director del Centre d'Alertes del Ministeri de Sanitat.

stats