SOCIETAT
Societat 15/01/2014

Els jutges obliguen el CIE de Zona Franca a canviar el règim de visites: la resolució, en 10 punts

La direcció del centre haurà de comunicar en menys de quatre hores qualsevol incident rellevant

Laura Díaz-roig
2 min
El síndic de Greuges va tornar a denunciar l'opacitat en el funcionament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca.

BarcelonaEls titulars del jutjat d'instrucció 1 i 17 de Barcelona han acordat una sèrie de modificacions en la gestió del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, entre les quals, canviar el règim de vistes de les ONG, fins ara molt restringit, i ampliar el dels familiars. La direcció del centre haurà de comunicar en menys de quatre hores qualsevol incident rellevant.

Després dels disturbis dels dies 31 de desembre i 1 de gener –diversos interns van denunciar agressions per part de la Policia Nacional– es va acordar una visita dels dos magistrats encarregats del control del centre, acompanyats del ministeri fiscal, la secretaria judicial i una funcionaria del jutjat, que també es van entrevistar amb alguns interns. Segons una interlocutòria feta pública aquest dimecres, en comprovar les condicions del centre els dos magistrats han pres una sèrie de decisions dividides en deu punts.

1. Els metges i la direcció del CIE estan obligats a remetre al jutjat tots els informes mèdics dels interns que siguin assistits per lesions traumàtiques –fins ara no s'enviaven tots.

2. Els jutges no poden autoritzar de forma genèrica el dret dels interns a ser visitats per un metge designat per una ONG, tal com aquestes demanaven. S'haurà de sol·licitar a través d'un procediment judicial.

3. Les entrevistes entre interns i familiars, amics i advocat s'hauran de fer en una habitació sense mampares, reixes o obstacles que impedeixin el contacte físic i que limita "greument el seu dret a la intimitat". En cas que la direcció vulgui establir alguna mesura de seguretat ho haurà de comunicar al jutge i el fiscal. Els jutges recorden que es tracta de persones privades de llibertat "no per haver comés un delicte, sinó només per haver de ser expulsades de l'Estat".

4. L'horari de visites de familiars s'amplia a la tarda, de les 17 a les 19 hores.

5. En centre no pot limitar arbitràriament el dret a visita per part de les ONG dedicades a la protecció dels drets dels estrangers. Tampoc podran exigir a les ONG una llista tancada de persones acreditades i n'hi haurà prou que el membre de l'organització presenti un certificat.

6. Instal·lació d'un sistema de dutxes que permeti la regulació de la temperatura –ara no es pot– i que la durada de la dutxa sigui adequada i suficient per a una neteja corporal correcta.

7. Cada dormitori haurà de tenir una tassa de vàter i s'hauran de suprimir els elements metàl·lics i punxeguts del mobiliari.

8. La policia podrà entrar al centre quan l'autoritat governativa ho decideixi per raons d'ordre públic, sense prèvia autorització judicial.

9. La direcció del CIE ha de comunicar "immediatament" al jutge els incidents rellevants que succeeixin al centre –entre ells, les entrades de la policia– perquè els magistrats puguin investigar "si la causa dels disturbis rau en les males condicions que es donin al CIE". No podran passar més de quatre hores des de l'inici de l'incident.

10. Sobre la vaga de fam d'alguns interns, els magistrats diuen que no guarda relació amb les condicions del centre, sinó amb un desacord per una expulsió, i no es pronuncien.

stats