Les obres a la seu històrica del Port de Barcelona, aturades des de fa mesos

El projecte, que ja hauria d’estar acabat, s’ha de modificar per temes patrimonials

És un dels projectes urbanístics estrella del Port de Barcelona i, tot i que segons els primers anuncis ja hauria d’estar acabat, fa mesos que està encallat i amb les obres aturades. La rehabilitació de la seu històrica de l’Autoritat Portuària de Barcelona, situada al Portal de la Pau, al final de la Rambla, fa prop de mig any que no avança malgrat que des de fora encara s’hi veuen bastides i elements d’obra. El projecte, que ja s’havia començat a executar, està introduint canvis per protegir elements patrimonials de l’edifici històric, que data del 1907, i això ha obligat a renegociar-ne els termes amb les empreses adjudicatàries.

Les obres busquen convertir l’espai en un centre de divulgació portuària obert a la ciutadania i recuperar l’estètica original de l’edifici, que havia perdut ús des que els treballadors de les oficines del Port es van traslladar al World Trade Center. Els treballs se’ls va adjudicar, la tardor del 2016, una unió temporal d’empreses liderada per Dragados -constructora del grup ACS, que presideix Florentino Pérez-, per un pressupost de 9,7 milions d’euros i amb una previsió de 21 mesos d’obres. Però, tot i que amb el calendari a la mà ja haurien d’estar acabades, a la pràctica estan aturades i els seus responsables calculen que, un cop es puguin reprendre, encara quedaran uns dos anys de feina.

El projecte s’ha hagut de refer per garantir que es protegien tots els elements patrimonials, perquè es tracta d’un edifici catalogat com a bé d’interès urbanístic i la reforma havia de mantenir certs elements. Ara l’Autoritat Portuària de Barcelona està renegociant amb les empreses concessionàries els afegits al projecte i els canvis pressupostaris en l’obra. El Port confia que es puguin reprendre les pròximes setmanes.

Una obra cobejada

La suma d’empreses que es va adjudicar el projecte inclou, a més de Dragados, la constructora Urcotex, especialitzada en obres de rehabilitació de patrimoni monumental, i CRC Obras y Servicios. Al concurs per fer la reforma s’hi van presentar, de fet, les principals companyies constructores d’Espanya i el consell d’administració de l’Autoritat Portuària va seleccionar, el març del 2016, cinc unions temporals d’empreses per a la licitació, que són les que van presentar projecte.

Finalment es va imposar l’equip liderat per Dragados, que és el que executarà la transformació un cop enllestits els canvis. Però les empreses no han precisat a aquest diari quines són les modificacions que s’estan introduint al projecte, ni quin serà el cost i l’alteració del calendari. L’edifici del Portal de la Pau, que va ser construït com a estació marítima, havia sigut la gran seu de l’Autoritat Portuària de Barcelona, però últimament s’havia convertit gairebé en un espai fantasma, que només acollia actes com la Barcelona World Race, i demanava a crits un rentat de cara.

Recuperar l’essència

La transformació, ara aturada, busca explicar l’activitat portuària als ciutadans amb un gran port center a la planta baixa i retirar tots els afegits que es van anar incorporant a l’edifici producte dels diferents usos que ha tingut. I guanyar, també, un nou element estrella: la gran terrassa.A la planta baixa hi haurà el nou espai obert al públic, i a la primera planta els espais de reunió i la sala del consell de l’Autoritat Portuària. Un dels objectius del nou projecte és que l’edifici recuperi el caràcter simbòlic de seu del Port. Un dels elements que tindrà més protagonisme amb la reforma és la gran volta del primer pis -sota la qual, a principis del segle passat, hi havia el restaurat Mundial Palace.

El catàleg de patrimoni de l’Ajuntament recull que qualsevol intervenció que es faci en aquest espai n’ha de mantenir la volumetria original, les façanes i els elements considerats d’interès. Fonts municipals asseguren que el consistori, que no ha donat cap ordre de frenar les obres, segueix el projecte i que si es detectés que s’ha incomplert alguna condició patrimonial caldria fer-hi els canvis necessaris per legalitzar els treballs.